Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kente Dair Görüntü Fragmanları Yaratan Mercekler

Kente Dair Görüntü Fragmanları Yaratan Mercekler

Vincent Leroy, dünyanın farklı noktalarında sergilediği "Slow Lens" isimli yerleştirmesiyle kentlerin ruhunu yansıtıyor.

Ayna, cam gibi yansıtıcı unsurlarla kentsel ve mimari etkiler yan yana geldiğinde etkileyici çağdaş sanat işleri ortaya çıkabiliyor. Örneğin SpY’ın, trafik aynalarından oluşan REFLECTION isimli kinetik heykeli bunlardan biriydi. Fransız sanatçı ve tasarımcı Arnaud Lapierre ise AZIMUT isimli yerleştirmesinde hareketli aynalar kullanarak tarihi Venedik mimarisinden nefis kolajlar sunmuştu. Bu defa Vincent Leroy’un Slow Lens isimli büyüleyici çalışması var huzurlarınızda.

Mimari unsurlara karışan gökyüzü ve kanal görüntüleri

Fransız sanatçı, Slow Lens’in ilk versiyonunu Paris’te Louvre Müzesi önünde sergilemiş. Bunun ardından algı fenomeni etrafındaki deneysel yaklaşımına devam eden Leroy, 60 adet mercekten (büyüteç) oluşan yerleştirmeyi İtalya’da Venedik’te bir kanal üzerine uyarlamış. Yerleştirme en son Mart ayında Çin’in Guangzhou şehrinde K11 Art Space’de izleyiciyle buluşmuş. Bunların içinde en büyüleyici olanı da Venedik’te kanalın üzerine yerleştirdiği ve yavaşça dönerek şiirsel bir etki yapan versiyon olsa gerek. Sizce?

Merceklerin hareketli yüzeyi uçucu görüntü fragmanları sunuyor. Bu nedenle tam anlamıyla algılanmaları zor. Dönerken görünmez hale geldikleri açılar da oluyor. Sürekli değişen, soyut görünümler yakalamak için ışığı ve sudan gelen yansımaları kullanıyor. Araya giren bina görüntüleriyle mimariyi de işin içine katıyor. Slow Lens hem kent sakinleri hem de kanaldan tekneyle geçen turistler için sürpriz niteliğinde bir iş. Vedenik’e dair şiirsel bir yorum sunuyor.

Yerleştirme, Adorable Studio’dan besteci ve ses tasarımcısı Jerome Echenoz’un müzikleri eşliğinde bir video ile ölümsüzleştirilmiş. Vincent Leroy’un diğer çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir, Instagram’ı ve YouTube kanalı üzerinden kendisini takip edebilirsiniz.

Slow Lens’in Louvre Müzesi önündeki versiyonu:

K11 Art Space’deki versiyonu:

Kopenhag versiyonu:

Kyoto versiyonu:

Görsel: Vincent Leroy