Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota’dan Ahşap Kullanılarak Üretilen Konsept Bir Araç Tasarımı

Toyota’dan Ahşap Kullanılarak Üretilen Konsept Bir Araç Tasarımı

Geleneksel Japon ahşap ustalığı, 2016 Milano Tasarım Haftası için otomobil tasarımıyla birleşti.

Toyota, Milano Tasarım Haftası için Setsuna konsept araç tasarımını gerçekleştirdi. Geleneksel Japon ahşap ustalığı, günümüz teknolojisi ile birleştirilerek el yapımı ahşap parçalarla kaplı eşsiz bir araç tasarımı ortaya konuldu.

Gövdesinde 86 adet ahşap panel yer alıyor. Özel olarak hazırlanan parçalı yapısı sayesinde, araç gövdesinde oluşabilecek herhangi bir hasarda bu panellerin kısmi olarak değiştirilebilir olması ön görümüş. Ayrıca kaporta ve iç bölme tamamen ahşap olduğu için, kullanıcı, biraz da marangozculuğa ilgisi varsa, geçmiş deneyimlere benzer şekilde tıpki bir mobilya tamir eder gibi aracında oluşacak ufak kusurlara kendisi müdahale edebilecek.

Yalnızca konsept bir araç olarak tasarlanmış olsa da, Setsuna gerçekten çalışan bir otomobil.

Kaportada damarlı ve esnek yapısından ötürü sedir ağacından parçalar yer alırken, şaside rijit huş ağacı tercih edilmiş. Zeminde dayanıklı zalvoka ağacından paneller konumlandırılırken, koltuklarda obje tasarımında da kullanılan castor aralia cinsi ahşap kullanılmış.

Aracın kaput kısmındaki paneller dikine çizgiler oluşturacak biçimde konumlandırılırken, çamurluk ve yan panellerde yatay bir etki yaratacak şekilde enine çizgili bir doku görülüyor. Farklı tonların bir araya getirildiği kaplamalar araca malzemenin bir getirisi olarak, metal soğukluğundan uzak, alışılmamış bir sıcaklık veriyor.

Araçtaki belki de en çarpıcı özellik, “okuriari”ve “kusabi” isimleri verilen geleneksel Japon ahşap birleştirme tekniklerinin kullanılmış olması. Bu geleneksel yöntemler sayesinde, herhangi bir vidalı ya da çivili birleşim söz konusu değil. Panellerin tamamı zıvanalı olarak bir araya geliyor.

El yapımı ahşap panellerden oluşturulan bu araç, otomobil tasarımında yatkın olunmayan bir malzemeyi yeniden düşünmeyi sağlıyor. Geçmişten gelen tekniklerle geleceğe ait bir vizyon sunarak, yeni tasarımcılara ilham veriyor.

Görsel: Toyota