Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Goodyear’dan Sürücüsüz Araçlar İçin Konsept Lastik Tasarımı

Goodyear’dan Sürücüsüz Araçlar İçin Konsept Lastik Tasarımı

Goodyear, sürücüye ihtiyaç duymayan araçlar için küre biçiminde konsept bir lastik tasarladı.

Amerikan lastik üreticisi Goodyear, geleceğin sürücüsüz otomobilleri için doğadan ilham alarak tasarladığı küre biçimindeki ilginç lastiği, Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Eagle 360 adı verilen konsept lastik, hâlâ bir rüya aşamasında olsa da bu ilginç tasarımın hakkını vermek gerekiyor.

Dört tane BB-8’in bir araya gelmesine benzeyen Eagle 360, küre biçiminde olduğundan 360 derecelik bir açıyla her yöne dönebiliyor. Lastik, her hangi bir aks bağlantısına ihtiyaç duymadan Maglev trenlerde kullanılan manyetik kaldırma sistemine benzer bir sitemle aracın altına sabitleniyor. Araç çalıştığında ilk hareket öne doğru olmuyor, hareket yanlara doğru akışkan bir biçimde dağılıyor. Aracın yan kısımlarında çıkıntıya sebep olmayan Eagle 360 ile park etmek için daha az yere ihtiyaç duyuluyor. Şirketin iddiasına göre bu lastikler sayesinde otopark alanlarını genişletmeden, kapasiteyi artırmak mümkün olabilecek.

Doğadan esinlenerek ve 3 boyutlu baskı tekniği kullanılarak geliştirilen konsept lastik, yol tutuş konusunda da bazı yenilikler getiriyor. Lastik üzerinde yer alan ve su emdiğinde genişleyen süngerimsi bir materyal, yağmurlu havalarda zemin kayganlığını azaltmaya yarıyor. Daha iyi hava koşullarında ise bu yüzey kuruyor ve sertleşiyor. Eagle 360’nin yüzeye yakın bir katmanına yerleştirilmiş olan köpük, lastiğin daha geniş bir alana yayılmasını sağlıyor ve yol tutuş performansını artırıyor.

Eagle 360’de yer alan bir dizi sensör, yol koşullarını algılayarak aracın saatteki hızını otomatik olarak ayarlıyor, küre şeklindeki lastiklerin pozisyonu ile durumunu gözlemliyor. Böylece Eagle 360’den maksimum düzeyde performans elde edilmesi ve lastiklerin uzun ömürlü olması sağlanıyor.

Eagle 360’nin tasarım aşamasının ve özelliklerinin anlatıldığı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Görsel: Goodyear