Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tohum Yayan Ayakkabı Tabanı

Tohum Yayan Ayakkabı Tabanı

Kiki Grammatopoulos, şehirlerde tohum yayarak ekosistemi destekleyecek bir koşu ayakkabısı tabanı tasarladı.

Londra Üniversitesi Central Saint Martins mezunu Kiki Grammatopoulos’un öğrencilik döneminde hazırladığı projesi “Rewild the Run” adını taşıyor. Projenin misyonu; moda, spor ve doğa arasındaki uçurumu kapatmak. Ayrıca ayakkabıların yeniden tasarlanması yoluyla kentsel çevrenin ekolojisine olumlu katılımı teşvik etmek. Kiki’nin bu devasa dış tabanları yaratırkenki ilham kaynağı ise bizon toynakları.

Kentleri yeniden yabanlaştırmak

New Balance koşu ayakkabılarına uyumlu bir prototip olarak kullanılan yenilikçi dış tabanlar, tohumların yayılmak için hayvanların kürküne bağlandığı epizoochory fenomenini taklit ediyor.

Konsept, ayakkabılara ekosistemleri yeniden canlandırmada kilit bir rol biçiyor. Yoğun ormanlar boyunca patikalar oluşturarak ilerleyen bizonlar, bitki türlerinin yayılımını kolaylaştırıyor.Çeşitli floraların ve faunaların gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyorlar.

Kentsel alanların artışı, doğal yaşam alanlarının kapsamlı bir şekilde parçalanmasına neden oluyor. Kentleşmenin, peyzaj boyunca bitki dağılım süreçlerinin kesintiye uğraması da dahil olmak üzere, ekosistem işleyişi üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi bulunuyor.

Urban Rewild, şehirleri ve kasabaları vahşi yaşamı desteklemek ve kentsel kısıtlamalar dahilinde çeşitli ekosistemlere destek çıkmak üzere donatmayı amaçlıyor. Şehir tamamen insan yapımı bir yapı olduğundan içindeki doğal alanları entegre etmek, sezgisel düşünmeyi gerektiriyor. Bu nedenle, kentsel yeniden yabanlaştırmanın hayati bir parçası, sürecin insan bileşeni olarak belirlenmiş.

Görsel: Rewild the Run