Bireylerin kendi görüntüleriyle fazlaca meşgul olduğu, kendi suretini dijital araçlarla bir yabancıya dönüştürdüğü ve bu yabancı için de onay almakla beslendiği bir çağda yaşıyoruz. Resemblage projesi, abartılı maskeler eşliğinde bu durumu ortaya koymuştu. Yine Selfie Harm da selfie kültürünün ve fotoğraf düzenleme araçlarının gençlerin akıl sağlığı üzerindeki etkisini “önce – sonra” fotoğraflarıyla ortaya koymuştu. Fresh Meat ise et gibi paketlenmiş suretler eşliğinde, selfie çağındaki güzellik standartlarına meydan okumaya davet etmişti izleyiciyi. threadstories’in tekstil işi maskeleri ise insanların sosyal medyada gerçekte olduğundan ne kadar farklı göründüğünü kendine has bir estetikle anlatıyor.
Tuhaf dokuma yüzler
İrlandalı görsel sanatçı threadstories, giyilebilir tekstil maskeleri tasarlıyor. Yüzü, renkli iplik katmanlarıyla tamamen gizleyen maskeler bunlar. Hepsi geleneksel tekniklerle yapılıyor. Sepet dokuma sanatından Francis Bacon’un resimlerine kadar pek çok farklı şeylerden ilham alıyor sanatçı. Bazı maskeler baş hareket ettirildiğinde daha çarpıcı biçimler alıyor ki sanatçı da bunları videolu selfie olarak paylaşmış zaten. Sanatçı her çalışmaya, dıştaki iplik katmanlarını bağlamak için taban olarak kullandığı örgü başlık yaparak başlıyor.
Maskeler, kendimizi internette nasıl temsil ettiğimizi ve bunun kişisel mahremiyetteki hızlı düşüşden nasıl etkilendiğini sorguluyor. İzleyicinin gerçekte kim olduğunu inkar edişini ve sosyal medyada kendi yarattığı sahte kişilikleri temsil ediyorlar. Maskeli selfie’ler bireyin özel ve dışarıya gösterdiği kişiliklerin mutasyon geçirmiş biçimleri adeta.
Sixbetween tarafından threadstories için hazırlanan filmi buradan izleyebilir, sanatçının anlatımıyla maskelerin yapım süreci ve işin kavramsal boyutları hakkında bilgi edinebilirsiniz.