Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deniz Yaşamının Kendisi Plastikleşirse

Deniz Yaşamının Kendisi Plastikleşirse

Pascal Schelbli, The Beauty isimli kısa filminde plastik atık sorununa yaratıcı bir üslupla dikkat çekiyor.

Son yıllarda plastik atık sorununa dikkat çeken sayısız kampanya ve proje ile karşılaşıyoruz. Çünkü bu atıklar artık içtiğimiz suda, yediğimiz yiyeceklerde ve ne yazık ki bedenlerimizin içinde. Gebelik sırasında anne ile bebek arasındaki bağlantıyı kuran plasentada bile mikroplastik tespit edildiği bir çağda yaşıyoruz. Pascal Schelbli de The Beauty adlı filmiyle bu hayati soruna şiirsel bir yaklaşımla dikkat çekiyor.

Plastik canlılar

Pascal Schelbli 2019 yılında çektiği ve pek çok festivalden ödül alan 3B animasyon filmini, 1 hafta önce Vimeo’da yayınladı. İnternette de oldukça beğeni toplayan film, atıkları canlı deniz yaşamı olarak yeniden canlandırıyor ve böylece kirliliğe dair çarpıcı bir yorum getiriyor. Filmde baloncuklu naylondan bir balon balığı, lastik atıklardan bir müren, poşetlerden deniz anaları gerçek canlıların yerine geçmiş.

The Beauty

The Beauty, çöpün uçsuz bucaksız suları tamamen ele geçirdiği bir dünyayı ve atığın kalıcı doğasını vurguluyor. Ayrıca mikro plastiklerin gıda zincirine girerek ekosisteme yaptığı sinsi etkileri de görünür kılıyor. Plastik torbalarla dolu moral bozucu bir hayvan midesi daha göstermek yerine daha dolaylı ve şiirsel bir yöntem izliyor. Film izleyiciyi suçluluk duygularından uzak bir yolculuğa çıkarıyor ama Pascal Schelbli filmin bir şeyleri değiştirmemiz gerektiği hissi yaratmasını umuyor.

İsviçreli yönetmenin diğer animasyonlarına Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden göz atabilirsiniz.

The Beauty The Beauty

Görsel: Vimeo