Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çöp Dolu Havuzda Dans

Çöp Dolu Havuzda Dans

The Big Bang Fair, Swimming In It projesiyle deniz yaşamının plastik atıklardan nasıl etkilendiğine dikkat çekiyor.

Plastik atıklar gitgide içinden çıkılması zor ve acil çözüm gerektiren bir soruna dönüştü. Ne kadar samimi oldukları tartışılır ancak bugün şirketlerin ve hükümetlerin gündemini meşgul eden en temel meselelerden biri de bu. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen B Corp Summit 2019 etkinliğini yerinden takip ederek, “iyilik” peşindeki bu çevreye duyarlı şirketlerin neler yaptıklarını sizlere aktarmıştık.

Plastik atık sorunu öylesine büyük ki Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde neredeyse Fransa büyüklüğünde bir çöp dağı oluştu. Hatta kar amacı gütmeyen çevre kuruluşu The Plastic Oceans Foundation bu konuya dikkat çekmek için bu çöp dağını Trash Isles (Çöp Adaları) adlı bir ülke olarak dünyaya tanıtmak istemişti. Bu çöp dağıyla ilgili benzer bir yaklaşım bu yıl Yedinci Kıta temalı İstanbul Bienali’nde karşımıza çıktı. Bienal tanıtımı için Yedinci Kıta temsilcisi İstanbul’da başlıklı bir reklam filmi ekranlara yansıdı ve bu filmin başrolünde de çöp temsilciyi izledik. Pornhub En Kirli Porno adlı filmiyle, WWF ise bir pet şişenin doğada çözünme sürecini gösteren 450 yıllık canlı yayını başlatarak oldukça ses getiren kampanyalar gerçekleştirdiler. İklim krizi ve çevre denince son dönemin en çok konuşulan ismi ise hepimizin bildiği gibi İsveçli lise öğrencisi Greta Thunberg oldu. Thunberg’in kişisel eylemi zaman içinde küresel bir eyleme dönüştü. Şimdi de The Big Bang Fair imzalı Swimming In It projesi var karşımızda.

“Swimming In It” izleyiciyi deniz canlılarıyla empati kurmaya davet ediyor

The Big Bang Fair, İngiltere’nin gençlere yönelik en büyük bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik fuarlarından biri. Fuar bu yıl Swimming In It projesiyle plastik atıklara ve bu atıkların su canlılarının yaşamı üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi hedeflemiş. Proje için çekilen videoda, çöplerle dolu bir havuzda gerçekleştiren artistik yüzme performansını izliyoruz. Yüzücüler zarif bir şekilde suda dans ederken ellerine ve ayaklarına sürekli plastikler takılıyor. Bu görünüm, deniz canlılarının plastik atıklara rağmen sürdürmeye çalıştığı yaşam mücadelesini temsil ediyor.

Proje aynı zamanda lise öğrencilerinin çevreyle ilgili endişelerini anlattığı kısa röportajlarla da genç kuşağa söz hakkı sunuyor. Öğrencilerden, plastik atıklarla ilgili manzaraları gördüklerinde ne hissettiklerini anlatmaları istenmiş.

Konu plastik atıklar ve deniz canlıları olunca; hayvanların plastik pipetlerden ne kadar zarar gördüğünü anlatan Greenpeace ilanlarını ve deniz kirliliğini çocuklara anlatan peluş oyuncaklar Pollutoys’u da anmadan geçmeyelim. Yine insanlık tarihiyle karşılaştırmalı olarak bir pipetin ömrünü anlatan zaman tüneli ilanları da oldukça ilham verici kampanyalardan biriydi.

Görsel: YouTube