Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Terlik çıplak!

Terlik çıplak!

Düzü, topuklusu, pofidiği, parmak arası olanı, burnu kapalısı, cüzdanlısı derken, terlik konusunda sanırım son nokta konulmuş: üstsüz terlik… Amerika’da icat edilen ve Çin’de üretilen bu üstsüz terliklerin (çıplak terlik de denebilir, çünkü orjinal adı “Nude Sandals”) özelliği adından da anlaşılacağı üzere bir üst kısmının olmaması, yani sadece tabandan ibaret olması.. 

“Peki nasıl oluyor da oluyor, ayakta duruyor?” diyenlere şöyle açıklanmış çeşitli sitelerde: özel su bazlı bir yapıştırıcı sayesinde.. köpük gibi bir malzemeden yapılan taban, ki buna EVA malzemesi denmiş, su bazlı bir yapıştırıcı ile kaplanmış ve ister çorapla, ister çorapsız giyilmeye, gerekirse yıkanmaya müsait, yaklaşık 180 kullanımı mümkün kılan bir “çıplak” terlik geliştirilmiş..

nedir bu EVA diye hiç üşenmeden açtım, bir polimer kimyası profesörüne sordum – annem oluyor kendisi:P – ve bana uzuun uzun bir sürü bilgi verdi.. sizleri yıpratmamak adına özetlemem gerekirse “etilen vinil asetat kopolimeri”nin kısaltması olan EVA, genelde ambalaj malzemesi olarak kullanılan bir malzemeymiş (deterjan torbaları, buzdolabı poşetleri, vs).. daha yüksek gerilime ve sıcaklığa dayanma, ve su geçirmezlik (:D) özelliğine sahipmiş.. laminant olarak adlandırılan çok katlı kaplamalar (süt kutuları) veya ağır malzeme taşımak için yapılan poşetler de bu malzemeden yapılmaktaymış.. herhangi bir polimerik malzeme değil de EVA olmasını da uzmanımız “su bazlı yapıştırıcıyı tutması için o malzeme daha uygundur” şeklinde açıkladı..

İlgili sitelerde takıp çıkarmasının gayet kolay olduğu, ayaktan kesinlikle kaymadığı, çıkarınca ayakta yapışkan da bırakmadığı, sağlığa zararlı herhangi bir kimyasal içermediği, ayağın biçimine uyum sağladığı da ifade edilmiş..

minimal reklama rağmen İngiltere’de 2 haftada yaklaşık 3000 çift satan, Avustralya ve Kanada’da da olay haline gelen terliklerin fiyatları da 12 paund ile 10 dolar arasında değişiyor.. özellikle yolda yürürken çok dikkat çekiyor olmasının terlikleri büyük bir trend haline getirdiği söyleniliyor ama, ilgi çekmenin haricinde iz bırakmaması, ayağı vurmaması ve özellikle kadınlar için pedikür sonrası ojelerin bozulma riskini sıfırlaması gibi bir takım avantajlar da sayılmış.. 

erkeklerin kullanımına da uygun, ünisex modeller içermekle beraber (aloha, hawaii gibi), kadınların genelde daha hafif olmaları sebebiyle, daha rahat ve uzun kullanabileceği de eklenmiş:)

Daha neler göreceğiz bakalım:) Tüm bunların ışığında ben de ister miydim bi tane? kesinlikle evet!:) sırf meraktan tabi, yoksa benim tak-çıkar’ıma bi hafta anca dayanır ve de her daim kullanılabilecek bişi değil zaten:)

Anneme dedim ki: sen daha laboratuarda pvc, pet, pta, ekstruder bilmemne, uğraş dur, eloğlu neler icat ediyor.. sanırım kızdı:)