Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ceyo, sanata öykünen reklam

Ceyo, sanata öykünen reklam

Bugün eski bir haberi yeniden yaparak işlediğim hatayı affettirmek için zihninizi kurcalamak üzere şöyle bir dosyayı yeniden açayım dedim.

Audi S3’ün kişisel bir popüler videodan aldığı espriyi reklam filmine taşımasının ne kadar etik olduğuyla ilgili şu haberi okuyup konuya bir giriş yapsın bilmeyenler önce.

Şimdi de güncel filmimize gelelim. Geçtiğimiz yıl video paylaşım sitelerini takip edenlerin keyifle izlediği bir viral film vardı “Human Skateboard”

Bu film aslında aşağıdaki de olmak üzere bir çok kez denenmiş bir anlatım tekniğini kullanıyordu: Stop Motion

My Animated World

Tabii asıl bomba Tony vs. Paul adlı amator filmle patladı. İki arkadaşın kavgasını anlatan bu amatör film o kadar iyiydi ki, yaratıcılarına kısa sürede şöhreti getirdi.

Gelelim haberimizin başlığına. Ceyo’nun filmi prodüksiyon anlamında öncüllerini aratmıyor, hatta aşıyor. Keyifle izlediğimi itiraf etmeliyim.

Bu başarılı filmin fikrinin yaratım aşamasında faydalanılan kaynakları bir düşündüğümüzde fazlasıyla tekrarlanan bir teknik ve ‘gimic’i kullandıklarını tahmin ediyorum. Bu fikrin orijinal bir ilk kullanıcısıni ben bilmiyorum ama yakın dönemdeki popüler kültür verilerini incelediğimizde aslında kaynak biraz Tony vs. Paul gibi görünüyor. Bu durumda etik olarak bu fikrin bir sahibi var mıdır, yok mudur? Ne diyorsunuz?

Kararsızlar Ceyo’nun çekim arkasını izleyerek vakit geçirebilirler bu arada: