Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve sanatın kesiştiği noktada dikkat çekici ve fark yaratıcı işler karşımıza çıkabiliyor. Boya yerine plastik poşet kullanan New Yorklu sanatçı Hugo McCloud, elektronik atıklardan yapılan Garbage Watch daha önce Yeni Yaratıcılar’da da ağırladığımız eserlerinde ileri dönüşüme odaklanan Pınar Akkurt, atık kağıtları kullanarak onları bir aksesuara dönüştüren Devi Chand ve yine benzer bir şekilde atık kağıtlara elleriyle şekil vererek onları lüks mobilyalara dönüştüren Rus tasarımcı Vadim Kibardin, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm kavramlarını odağına koyarak ortaya yaratıcı işler çıkaran sanatçılardan ya da tasarımlardan birkaçı.
Yakından bakınca sadece bir kumaş parçası uzaktan bakınca ise bir sanat eseri
Erişimi kolay, gündelik eşyaları kullanarak onlara yeni şekiller, formlar ve fonksiyonlar kazandırmak, kullanılmayan paçaları dönüştürerek onlardan bir eser ortaya koymak atık malzemelerin böylesine fazla olduğu bir çağda yaratıcılığını göstermek isteyeneler için büyük bir fırsat. Sürdürülebilirliğe ve ileri dönüşüme odaklanan sanatçı Deniz Sağdıç da tekstil atıkları başta olmak üzere her türlü atık nesneyi kendi yaratıcılığıyla harmanlayarak izleyeni hayrete düşüren eserler ortaya çıkarıyor.
Deniz’in yağlı boya bir tabloymuşçasına şekillenen eserlerinde kumaş atıkları ya da kırık düğmelerle birlikte birçok tekstil atığını görmek mümkün. Tüketim çılgınlığına ve dolayısıyla fazla atığa dikkat çeken sanatçı, çöpe giden her parçanın kendisi için kullanılabilir bir malzeme olabileceğine vurgu yapıyor. Özellikle ülkemizin tekstil alanındaki üretimi ve faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda Deniz’in bu atıklardan sürütülebilir eserler ortaya çıkarması da oldukça değerli.
Kot üretiminde kullanılan atık denim kumaşların kemer bölgesi, fermuarları, düğmesi kısacası her bir parçası üretim için bir malzeme. Her ne kadar kot kumaş parçalarının renkleri mavi ve tonlarında olsa dahi bu parçalar bir araya gelince çeşitli ışık ve gölge oyunları yaratarak eserlere derinlik katmak mümkün.
Kendi gardırobundaki denim pantolonlardan çalışmalarına başlayan Deniz Sağdıç, giymeyeceği eşyalarını eserinin ham maddesi olarak kullanma fikriyle bu yola çıkıyor. Daha sonraları kumaş atıklarının fazlalığını gören ve hatta üretilen kıyafetlerin yüzde 8 ila 10’unun defolu olduğu için atık kumaşa dönüştüğünü öğrenen sanatçı bu konuya daha fazla eğiliyor ve atık kumaş parçalarını üretiminin merkezine koyuyor.
Deniz Sağdıç’ın tekstil atıklarının yanı sıra elektronik devreler, kablolar, ilaç kutuları, marka etiketleri, kartlar ve daha birçok farklı atık malzemeyle oluşturduğu eserlerine internet sitesinden ve Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Görsel: Instagram