Yenilikçi şirket Karst Stone Paper, ezilmiş taş kullanarak doğa dostu defter üretiyor. Sürdürülebilirlik ilkesine uygun olarak üretilen defterin yapımında, hiçbir şekilde ağaç ve su kullanılmıyor.
Sıradan defterlerden daha iyi bir deneyim sunuyor
Avustralyalı şirket, defter kağıdı yapımında %80-90 oranında ezilmiş taş ve bağlayıcı madde olarak da %10-20 oranında da zehirli madde içermeyen reçine kullanıyor. Yapım sürecinde ağaç lifleri kullanılmadığından taş kağıtta sürtünmeyi artıran taneler bulunmuyor. Dolayısıyla yazı yazarken yüzeyiyle kullanıcıyı yormuyor. Taştan yapılmış kağıt ayrıca; zor yırtılıyor, mürekkebi arka yüzeyine geçirmiyor ve de su geçirmezlik özelliğine sahip.
Kağıt endüstrisinde değişim yaratmayı amaçlıyor
Geleneksel kağıt ve kağıt hamuru endüstrisi pek masum değil. En fazla endüstriyel enerji tüketen sektörler arasında dünyada 4. sırada. Yılda yaklaşık 400 milyon ton kağıt üretiliyor ve bu üretimin yarısı da ABD, Kanada, Japonya ve Çin’de gerçekleşiyor. Taş kağıdın üretiminde ise inşaatlardan ve taş ocaklarından geriye kalan atık taşlar kullanılıyor ve hiç su tüketilmiyor. Defterin sayfaları dolduğunda, taş kağıt diğer ağaçtan yapılmış kağıtlarla birlikte geri dönüştürülebiliyor. Böylece diğer kağıt atıklarla birlikte başka ürünlerin hammaddesi olarak kullanılabiliyor. Geri dönüşüme girmediği takdirde ise 9-12 ay içinde çevreye zarar vermeden doğada çözünebiliyor. Karbon ayak izi sıradan kağıda göre yaklaşık olarak yüzde 60 daha düşük. One Tree Planted Foundation üyesi olan Karst, tüketiciye satılan her defter için ağaç dikme sözü veriyor.
Karst’ın gezegenimize olan sorumluluk sahibi yaklaşımı tüketiciyi etkilemiş olacak ki, yalnızca Temmuz ayından bu yana faaliyette olan şirket, 11 bin adet civarında defter satmış.
Görsel: Facebook