Bugüne kadar meme kanseri konusunda farkındalık yaratan pek çok dikkat çekici kampanyaya imza atıldı. Facebook ve Instagram’daki meme ucu sansürünü erkek memesi kullanarak delen ve kansere karşı farkındalık yaratan Buenos Aires kentindeki yardım hareketi MACMA bunlardan biri. Arjantinli kuruluş 2016 yılında gerçekleştirilen #ManBoobs4Boobs etiketli kampanyanın yanı sıra 2017 ve 2018 yıllarında da benzer farkındalık kampanyaları gerçekleştirmişti.
Kişinin kendini elle muayene etmesinin önemini vurgulayan bir diğer kampanya Roche’un Reaktör İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirilen Yaşama Zaman Tanıyın projesi oldu. Kampanya kadınların teorideki bilgiyi gerçek hayatta nasıl uygulayacağını anlatmak amacıyla hazırlanmıştı. McCann Kuala Lumpur tarafından hazırlanan Mememe dokun, hayatını kurtar başlıklı kampanya da tümörü dokunarak nasıl fark edileceğini göstermeye çalışıyor ve insanları bilinçlendiriyordu.
Memelerimi nasıl kontrol etmeliyim?
I Touch Myself Project tarafından hazırlanan kampanyaya göre bugün kadınların yüzde 85’i sağlık konusundaki tavsiyeler ve araştırmalar için çevrimiçi kanalları kullanıyor. Ancak buna rağmen en tanınmış sesli asistanlardan biri olan Siri “Memelerimi nasıl kontrol etmeliyim?” sorusuna bir cevap veremiyor.
Wunderman Thompson Australia tarafından hazırlanan “How do I check my breasts?” kampanyası ile harekete geçen I Touch Myself Project, Siri’yi seslendiren Karen Jacobsen ile birlikte farkındalık yaratan bir işe imza attı. Dünyanın en tanınmış seslerinden biri olan ve bir milyardan fazla cihazda duyulabilen bu meşhur ses meme kanseri ve teşhisi hakkında bütün süreci adım adım ele alıyor.
Karen Jacobsen meme sağlığı ve kanseri hakkında bilgilendiriyor
Wunderman Thompson Australia ve Collider ile ortaklaşa hazırlanan kampanya videosunda Karen Jacobsen kadınları kendilerine dokunmaya teşvik ediyor. Ardından meme kanseri konusunda şüphe oluşturabilecek her ayrıntıyı anlatıyor. Kişinin memesini nasıl kontrol edeceği konusunda bilgilendiriyor.
Kampanyanın arkasındaki ekip farkındalık mesajının geniş çapta paylaşılması için sesli asistana dijital bir vücut yarattı. Karen Jacobsen meme kanseri hakkında sesli bilgilendirmeyi yaparken bilgiler video ile desteklenmiş oldu. Bu sayede kampanya sosyal medyadaki çıplaklık sansürüne takılmadan paylaşılabiliyor.
Wunderman Thompson Australia kampanyaya ek olarak Amazon Alexa için “Göğüslerimi nasıl kontrol ederim?” sorusuna yanıt vermesini sağlayacak bir sistem geliştirdi. Ajans böylelikle meme kanseri konusundaki bilgi boşluğunu doldurmayı ve farkındalığı arttırmayı hedefliyor
Künye
Müşteri: I Touch Myself Project
Temsilci: Rahni Sadler
Ajans: Wunderman Thompson Australia
CCO: Simon Langley
Sanat Yönetmeni: Amee Wilson
Metin Yazarı: James Southey
Kıdemli Ajans Yapımcısı: Gabe Hammond
Yaratıcı Yönetmen: Brie Stewart
Tasarım: Evelyn Tran
Kıdemli UX Tasarımcısı: Lachlan Sunderland
Prodüksiyon Şirketi: Collider
Yönetmen: Andrew van der Westhuyzen
Teknik Yönetici: Hugh Carrick-Allan
DoP: Jonathon Pilkington
PR: Hill + Knowlton Strategies
Seslendirme: Karen Jacobsen
Avatar Model: Danielle Jackson
Görsel: YouTube