Parse/Error; Trump her tweet attığında şimşek çakan lamba Political Lamp, dünyanın dört bir yanındaki depremleri sesle ve ışıkla yeniden üreten lamba Earthquake Lamp ve ayın evrelerini gerçek zamanlı olarak gösteren MoonPhase Lamp gibi çarpıcı tasarımlarıyla her zaman ses getirdi. Yeni çalışması Value of Water ile de yine tüm insanlık için hayati önem taşıyan bir konuyu ele alıyor.
Value of Water, distopik geleceğe işaret ediyor
Parse/Error politik açıdan eleştirel bir duruşa sahip. Özellikle de insan, doğa ve teknoloji arasındaki ilişkileri inceliyor. İşlerinde de eleştirisini yansıtıyor ve dahası estetik açıdan da oldukça zarif tasarımlar yapıyor. Value of Water (suyun değeri) ile en değerli kaynağımızın su olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Ayrıca bu hayati kaynağın özelleştirilip kaderinin nasıl şirketlere bırakıldığına işaret ediyor. Bunları ifade etmek için de suyu banknotlara ve altın külçelere çevirmiş. Böylece artık varlığından bile şüpheli olduğumuz “geleceğimize” ayna tutuyor. Evet bizlerin suyla ilişkisi bu. Suyu metalaştırdı ve değerini kendinden daha değersiz şeylerle yani parayla belirledi insanlık. Ne yazık ki bizi hayatta tutan bir kaynak niçin ne hakkımızı savunuyoruz, ne parayla alınıp satılmasına ne de şirketlerin eline geçmesine ses ediyoruz.
Su her canlının hakkı mıdır, yoksa sadece parası olan canlıların mıdır?
Su artık insani bir hak olmaktan çıktı; parayla alınıp satılan, piyasası olan bir şey haline geldi. Alım gücüne göre insanlar diğerlerine göre daha temiz ve güvenilir olduğuna inandıkları suyu satın alıyor. Hatta belki de gelecekte suya yalnızca servet sahibi insanlar erişebilecek. Çünkü çevresel çöküşle birlikte dünyada temiz içme suyu kaynakları yetersiz kalmaya başladı. Üstelik su yalnızca insanlar için değil, hayvanlar ve bitkiler için de hayati bir kaynak. Bizlerin “insani hak” diyerek bile suyu sahiplenmeye, başka canlıların erişimine kapatmaya hakkı yok aslında. Su her canlının hakkı.
Parse/Error, projeyi iki farklı malzemeyle hayata geçirmiş. İlk grupta malzeme olarak buzu kullanmış ve geçici sanat eserleri yaratmış. İkinci grupta ise şeffaf reçineden yapılmış kalıcı parçalar yer alıyor.
Fransız sanatçı ve tasarımcı Parse/Error’un etkileyici çalışmalarını Behance profili ve Instagram paylaşımları üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Behance