Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü simülasyonlar gösterdi ki, otonom araçlar trafiğe çıkacaksa trafik lambalarına beyaz lambanın da eklenmesi daha iyi sonuçlar verecek. Beyaz ışık; otonom araçların trafik akışına daha iyi uyum sağlamasına, zamandan ve yakıttan da tasarruf sağlamaya hizmet edecek. Dördüncü lamba aynı zamanda insan sürücülerin yolda neler olup bittiğine dair daha iyi fikir edinmelerini sağlayacak.
4. lamba, insan sürücülerin de dahil olacağı daha kaliteli bir koordinasyon sağlayacak
Sürücüsüz araçların bu beyaz lambaya baklamalarına gerek olmayacak. Onunla kablosuz olarak iletişim kuracaklar. Bu lamba sayesinde, insan sürücülere ve yolculara, kavşaktan geçen sürücüsüz araçların liderliğini takip etmeleri gerektiğine dair işaret veren bir sistem yaratılmış olacak.
Araştırma ekibinden Ali Hajbabaie, “Kırmızı ışık yine “dur” anlamına gelecek. Yeşil ışık yine “geç” anlamına gelecek. Beyaz ışıklar ise insan sürücülere sadece önlerindeki arabayı takip etmelerini söyleyecek. ‘’Beyaz faz’ isimli bu konsept, otonom araçların bilgi işlem gücünden yararlanıyor.” diyor.
Sistem şöyle işleyecek: Otonom araçlar belirli bir mesafe içinde birbirleriyle ve kavşaklardaki trafik ışıklarıyla iletişim halinde olacak. Bu, trafik akışını daha verimli ve akıllı bir şekilde koordine etmelerini sağlayacak . Örneğin, üzerinde daha fazla araç bulunan birleşen yollara öncelik verecekler ve optimum hızlar konusunda tavsiyelerde bulunacaklar.
Bu kaliteli koordinasyona insan sürücülerin de dahil olması için, onlara beyaz ışık aracılığıyla önlerindeki aracın liderliğini takip etmeleri bildirilecek. Otonom araç durduğu takdirde arkasındaki insan sürücü de duracak, devam ederse o da devam edecek. Bir kavşaktaki otonom araç sayısı belirli bir eşiğin altına düştüğünde, trafik ışıkları normal üç lambalı standarta geri dönecek.
Hajbabaie bu konuyu şöyle açıklıyor: “Trafik akışı kontrolünün bir kısmını AV’lere (otonom araçlara) vermek, mobil kontrol paradigması olarak adlandırılan nispeten yeni bir fikir. AV’leri içeren herhangi bir senaryoda trafiği koordine etmek için kullanılabilir.” diyor.
Araştırmalara göre bir kavşaktaki otonom araç sayısı yüzde 30’un üzerine çıktığında, bu tür iyileştirmelerin devreye girmesi önemli. Otonom araçların yüzde 70’inin trafikte olduğu kavşak, çoğunlukla tam otomatik beyaz faz modu olarak çalışabilir.
Bu çalışma, aynı araştırmacılar tarafından 2020’de trafik akışının kavşağa bağlı merkezi bir bilgisayar tarafından kontrol edilmesine dayalı eski bir araştırmaya dayanıyor.Her yol kavşağının iyileştirilmesi elbette maliyetli ve zaman gerektiriyor. Ancak araştırmacılar beyaz faz fikrinin belirli yönlerinin nispeten kolayca uygulanabileceğini düşünüyor. Br, sonraki adımın belirli alanlarda test sürüşleri olabileceğini vurguluyorlar.
Hajbabaie, “Limanlar, trafik akışının özellikle önemli olduğu yüksek hacimli ticari araç trafiği görüyor. Ticari araçların otonom araç benimseme oranları daha yüksek gibi görünüyor, bu nedenle bu ortamda liman trafiğine ve ticari ulaşıma fayda sağlayabilecek bir pilot proje uygulama fırsatı olabilir.” diyor.
Görsel: pexels