Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Süper Gücünüzü İyilik İçin Mi Kötülük İçin Mi Kullanıyorsunuz?

Süper Gücünüzü İyilik İçin Mi Kötülük İçin Mi Kullanıyorsunuz?

Dagoma, internette bulunan silah şablonlarıyla oynayarak 3B baskı ile kolaylıkla üretilen silahları zararsız hale getiriyor.

Süper kahraman hikayelerinin klişe ama en önemli mesajı bu sefer de gerçek hayatta karşımıza çıkıyor. Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir. Günümüzde 3 boyutlu yazıcılar sayesinde herkes yaratım gücüne sahip oluyor. Bu öylesine büyük bir güç ki iyilerin eline geçerse dünya daha güzel bir yer yoluyor. Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin görme engellilerin eserleri dokunarak anlamlandırmaları için 3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi‘ni kurmaları ya da Avustralyalı sanatçı Michael Candy’nin azalan arı popülasyonunun yeniden artmasına yardımcı olmak için 3B baskı robot çiçekler tasarlayarak yapay polenleme yöntemi geliştirmesi gibi. Öte yandan, elinde 3B  yazıcının yaratım gücü olan kötüler de dünya üzerinde yıkıma ve üzüntüye sebep olabilir maalesef. Şimdi size anlatacağım hikaye de iyilerin bir kez daha kötüleri yenmesinin hikayesi.

Evlerinde 3 B Baskı Olan Herkesin Silah Üretimi Yapabileceğini Biliyor Muydunuz?

Maalesef internetten kolaylıkla bulunan şablonları kullanarak (blueprint) 3B baskıyla silah üretmek oldukça kolay. Bu silahların seri numarası olmadığı için herhangi bir zararın ortaya çıkması durumunda, failin takibinin yapılması ve bulunması pek mümkün değil. Ayrıca, 3B baskı ile üretilen bu silahlar, metal dedektörlerinden de fark edilmeden geçirilebiliyor. Yani, bu durum aslında toplum huzurunu önemli derecede etkileyen büyük bir tehlike.

Tam da bu noktada iyilerin gücü kontrol etmesinin zamanı geldi. Sorunu farkeden Fransız 3B baskı şirketi Dagoma, bu durum için süper gücünü yani, bilgisini kullanıyor. İnternette var olan gerçek silahlara ait şablonların üzerinde uzman olmayan birinin anlayamacağı mikro değişiklikler yapan Dagoma bu şablonlarla üretilen silahları kullanılmaz hale getiriyor. Daha sonra Dagoma, zararsız silah üretimine sebep olan bu şablonları forumlara, chat sayfalarına ve şablonların bulunduğu internet sitelerine yükleyerek internete yayıyor. Şu ana kadar bu projeyle yaratılan şablonlar 130.000’den fazla kez indirilmiş. Bu da demek oluyor ki, 130.000’den fazla zararsız silah üretilmiş. Harmless Guns yani Zararsız Silahlar adının verildiği projenin yaratıcı sürecinde ise TBWA\Paris‘in imzası bulunuyor.

Künye

Reklamveren: Dagoma
Reklam Ajansı: TBWA\Paris
Müşteri Yönetimi: Matthieu Régnier & Gauthier Vignon
Yönetici Yaratıcı Yönetmens:  Benjamin Marchal & Faustin Claverie
Metin Yazarı: Swann Richard
Sanat Yönetmeni: François Claux
Marka Yönetimi: Matthéo Pressmar
Düzenleme ve Hareketli Grafik Tasarımı: Nicolas Duval
Baş Veri Sorumlusu: Basile Viault
Prodüksiyon Şirketi: TBWA\Else
Baş Yönetici: Maxime Boiron
Yapımcı: Cathy Pericone
Prodüksiyon Koordinatörü: Léa Gosselin
Ses Prodüksiyon: TBWA\Else
Ses ve Müzik Şefi: Olivier Lefebvre
Müzik Sanat Yönetmeni: Ferdinand Huet
Ses Yönetmeni: Fabrice Pouvreau
Besteci: Nicolas Neidhardt

Görsel: YouTube, Twitter, Instagram