Origami ve kirigami (kesme işleminin de kullanıldığı kağıt katlama sanatı) gibi geleneksel sanatlar, kendi alanları dışında mimari ve tasarım gibi pek çok alana ilham veriyor. Origami robot, mobilya, LEGO, ayakta çalışmayı sağlayan laptop standı ile kirigami güneş panelleri, oyuncak figürler ve mimari modeller bu ilhamı ortaya koyan örneklerdi. MIT mühendisleri ise kirigamiden esinlenerek ayakkabı ile zemin arasındaki sürtünmeyi artıran Super-grip sole adlı özel bir taban geliştirdi.
Gerektiğinde 3. boyut kazanan dokusuyla Super-grip sole
Yılan derisini referans alan taban sistemi, ayakkabıların buz ve diğer kaygan yüzeylerdeki tutuş kabiliyetini artırıyor. Tasarımın yaratıcısı Giovanni Traverso; MIT’de makine mühendisliği alanında yardımcı doçent, Brigham and Women’s Hospital’da gastroenterolog ve aynı zamanda da Harvard Medical School’da yardımcı doçent. Harvard’da uygulamalı mekanik profesörü olan Katia Bertoldi ile iş birliği içinde geliştirdiği kirigami esaslı sistem, özellikle yaşlı yetişkinlerin tehlikeli yüzeylerde (kar, buz vb) düşme riskini azaltmayı hedefliyor. Bunu da plastik veya metal tabaka üzerinde oluşturulan sivri desenleri sayesinde sağlıyor.
Super-grip sole kullanıcı hareket etmediği zamanlarda düz kalıyor. Yürüyüş sırasında ise ayakların hareketiyle sivri uçlar açığa çıkıyor. Dolayısıyla 2 boyutlu taban yüzeyi gerektiğinde 3. boyut kazanmış oluyor.
Şimdiye kadar yapılan testler, kirigami tabanlar eklendikten sonraki sürtünme miktarının sadece ayakkabıların sağladığı sürtünmeden yüzde 20 ila 35 daha fazla olduğunu göstermiş. MIT ekibi, spor ayakkabı ve kışlık bot gibi farklı türde ayakkabılarla ve farklı türde malzemelerden (plastik, paslanmaz çelik, kauçuk vb) yapılmış kirigami dokularla tabanı test etmeye devam ediyor. Tabanın, ayakkabılarda sabit mi olacağı yoksa gerektiğinde her ayakkabıya takılabilecek ayrı bir aksesuar mı olacağına da karar verme aşamasındalar.
Görsel: MIT