Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kirigami Sanatından Esinlenen Güneş Panelleri

Kirigami Sanatından Esinlenen Güneş Panelleri

Japon kağıt katlama sanatı türlerinden kirigami ilhamıyla geliştirilen güneş panelleri geleneksel modellerine meydan okuyor.

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, güneş panellerinin farklı bir yöntemle enerji toplamasının mümkün olduğunu ortaya koydu. Geleneksel güneş panelleri motor temelli külfetli ve karmaşık sistemlere sahip. Araştırmacılar bu faktörleri minimum düzeye indiren bir yöntem geliştirirken Japon kağıt katlama sanatı türlerinden Kirigami’den ilham almış.

Yöntem sonucu geliştirilen panel prototibinde alt katman olarak esneyebilir kaopton kullanılmış. Yüzeyi boyunca çizgisel kesikler bulunan alt katman gerildiğinde ve her bir kısmı hafifçe büküldüğünde paneller birbirine geçebiliyor. Panelin ne kadar güneş takibi yaptığı da bükülme açısına bağlı.

Bu tür panellerin istasyonel panellerden %36 oranda daha etkili olduğu belirtilmiş, ki istasyonel paneller de geleneksel motorlu parçalara göre %40 daha etkili bulunmuş. Kirigamiden ilham almış panellerin, ağırlıkları geleneksel araçların onda biri olmasıyla, ev yerleşimleri ve enerji için gereken masraftan tasarruf etmek için de ideal olduğu söyleniyor.

Görsel; Youtube