Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lava Mae: Evsizler İçin Otobüsleri Taşınabilir Duşlara Dönüştürme Hizmeti

Lava Mae: Evsizler İçin Otobüsleri Taşınabilir Duşlara Dönüştürme Hizmeti

San Francisco'daki evsizler için şehir otobüslerini taşınabilir duşlara çeviren hizmet, teknoloji devlerinden aldığı yatırımla kapsamını geliştiriyor.

San Francisco teknoloji sektöründeki çalışanların akınına uğraması ve beraberinde kira fiyatlarının artmasıyla şehirdeki evsiz nüfusu ciddi ölçüde arttı. Bunun üzerine Google, evsiz kalan gruplara geçen yıl 2 milyon dolar bağışlama sözü vermişti. Bu sözün kapsamında onlara ev imkanı kazandırma, eğitim programı hazırlama gibi seçenekler vardı. Teknoloji ekosisteminin bölge halkına zarar verdiği kanısını ortadan kaldırmak için ekosistemin devleri bu konu üzerine olabildiğince çözüm üretmeye çalışıyor.

Bu bağış sözünün bir parçası olarak teknoloji devi ve diğer teknoloji şirketleri, Lava Mae adlı kar amacı gütmeyen kuruluşa önemli ölçüde maddi katkıda bulundu. Şehir otobüslerini taşınabilir duş ortamına çevirmesiyle halka fayda sağlayan hizmet, söz konusu şirketler için de büyük bir umut oldu.

Lava Mae İspanyolcada “beni yıka” anlamına geliyor. 10 yıl öncesinde evsizlerin tuvalet ve duş ihtiyacını karşılayan tesisler ekonomik sıkıntılar nedeniyle artık faaliyet göstermiyor. Bu da temizlik gibi temel bir ihtiyacın çözülmesi için seçenek sunan hizmetin hızla yatırım toplamasına sebep oldu.

Lava Mae, Google tarafından düzenlenen 2014 Bay Area Impact Challenge’daki finalistliğiyle 100 bin dolar kazanmasının ardından son 18 ayda 1.5 milyon dolar destek aldı.

Şehirdeki binlerce evsiz için şimdilik 16 tane otobüs duş hizmeti veriyor. Aldıkları yatırım bu ciddi sayıdaki kitle için henüz sınırlı olsa da operasyon süreci devam eden bir otobüs, biri tekerlekli sandalye dostu olmak üzere iki tuvalet de barındırıyor. Aynı zamanda lavabo ve ufak bir kıyafet değiştirme alanıyla müziğe de sahip.

Haftanın dört gününde hizmet veren Lava Mae bu sayıyı beşe çıkartmak ve uzun vadede de ABD ve küresel çapta bir strateji izlemeyi amaçlıyor. Hizmet şimdiden başka şehirlere ilham kaynağı oldu. Hawaii de bunun üzerine eski şehir otobüslerini taşınabilir duş ve taşınabilir barınaklara çevirme fikrini gerçekleştirdi.

Görseller: GovTech, The Guardian