Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Start-Up Rehberi #4: Ünlü Girişimlerin Başarı ve Başarısızlık Hikayeleri

Start-Up Rehberi #4: Ünlü Girişimlerin Başarı ve Başarısızlık Hikayeleri

Akbank ile birlikte hazırladığımız Start-Up Rehberi'mizle girişimlerin yaşamını kolaylaştıracak püf noktalara değiniyoruz. Üçüncü bölümümüzün konusu ünlü girişimlerin başarı ve başarısızlık hikayeleri.

Fikri olan ve bunu gerçeğe dönüştürmek için çalışan girişimlerin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak basamak noktalarını Start-Up Rehberi içerik serimizde ele alıyoruz. Fikir olarak doğan ve kitlelere yön verecek girişimlere dönüşen bu yolculuklar, hayatın her anında olabileceği gibi başarıları ve başarısızlıkları içinde barındırıyor. Başarısızlıklarından ders alarak yeni fikirlere yelken açan girişimciler kadar tek ve parlak bir fikirle tüm hayatını değiştiren isimler de bu ekosistemin bir parçası. Çünkü kendi fikirleriyle yola çıkan girişimcilerin hikayeleri başka zihinleri de özgün değerler yaratma konusunda tetikleyip yeni milyar dolarlık şirketin temellerini atabiliyor.

Start-Up Rehberi serimizin 4. bölümünde girişimlerin başarı ve başarısızlık hikayeleri üzerine çalışmalar yapan ve girişimcilere fikir vermeyi amaçlayan internet sitelerini inceleyeceğiz. Bu internet sitelerinin genelinde başarı kavramı 1 milyar dolardan daha değerli şirketlere verilen Unicorn (tek boynuzlu at) sıfatıyla, başarısızlık ise iflas, kapanma gibi eylemlerle ölçülüyor. Başarı ve başarısızlığın yanı sıra Facebook, Instagram, Twitter, Uber, Airbnb, Paypal gibi pek çok şirketin internet site ve uygulama arayüzü tasarımlarının gelişimine odaklanan internet sayfaları da bulunuyor.

Büyük şirketlerin kurucularının hayatlarındaki kırılma anları ve milyar dolarlık şirketlerin yatırımcılara yaptığı ilk sunum dökümanlarını da listeleyen bu internet sitelerini alfabetik olarak inceliyoruz.

The Beginnings

Ünlü girişimlerin mütevazı başlangıçlarına odaklanan The Beginnings, ele aldığı girişimlerin ilk birkaç yılında dijital medyada haklarında yazılan içerikleri listeliyor. Birkaç kişiyle başlayan ve binlerce çalışana uzanan yolculuklarında Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Uber, Airbnb, Spotify, YouTube, Snapchat ve Reddit’in emekleme dönemine tanık olmayı sağlıyor.

The Careers of the Founders

Kitleler tarafından tanınmış 33 girişimcinin yaşamına odaklanan The Careers of the Founders, ele aldığı girişimcilerin yaşamları boyunca kurduğu şirketleri, başarısızlıkları ve başarıları zaman çizgisi üzerinde gösteriyor. Walt Disney’den KFC’nin kurucusu Albay Harland Sanders’a, Steve Jobs’dan Henry Ford’a, Arianna Huffington’dan Daniel Ek’e uzanan geniş bir yelpazede farklı sektörlerden girişimciler listede yer alıyor.

Great Apps Timeline

Mobil cihazlarda popüler 8 girişimin arayüz tasarımlarını ele alan Great Apps Timeline, uygulama arayüzlerinin 2010’dan günümüze değişimlerini ekran görüntüleriyle aktarıyor. İnternet sitesinde listelenen girişimler ise; Instagram, Uber, WhatsApp, LinkedIn, Paypal, Soundcloud, Foursquare ve Pinterest.

The Speed of a Unicorn

Girişimlerin Unicorn olma süreçlerini inceleyen The Speed of a Unicorn, şirketlerin milyar dolar değere ne kadar sürede kavuştuğu inceleyen interaktif bir site. Dünya çapında 223 şirketi ele alan The Speed of a Unicorn, bu şirketleri 4 farklı parametrede ele alıyor. Bunlar; kuruldukları yıla göre kaç yılda 1 milyara ulaştılar, kurulduktan sonra kaç yılda Unicorn olduklar, en hızlı Unicorn olanlar hangi kıtadan ve Unicorn’lar hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

Startup Graveyard

Girişimcilerin geçmişte yapılan hataları tekrarlanmaması için hazırlanan Startup Graveyard, çeşitli sebeplerle başarısız olmuş 28 girişimin hatalarına odaklanıyor. Şeffaf bir topluluk ve bilgiyle iyileştirilen bir ekosistem için kurulan Startup Graveyard, başarısız girişimleri sektörel listeleme opsiyonu da sunuyor.

Startup Pitch Decks

19 girişimin yatırımcılara hazırladığı sunum dosyasını listeleyen Startup Pitch Decks, girişimlerin erken döneminde karşılaştığı fonlamaların ilk adımlarını aktarıyor. Airbnb, Buffer, Tinder, YouTube, BuzzFeed, FourSquare gibi şirketlerin sunumlarının yanı sıra kurucularının yorumları ve kaynak bağlantılar da sitede yer alıyor. Şirketlerin şeffaflığını da cesaretlendiren Startup Pitch Decks’in listelediği girişimler toplamda 400 milyon dolardan fazla yatırım aldı.

Startup Timelines

Şirketlerin internet siteleri için zaman tüneli olan Startup Timelines, yaklaşık 1000 şirketin 1990’ların sonundan günümüze uzanan bir aralıkta değişimlerini gösteriyor. Popüler şirketlerden niş örneklere uzanan yelpazesine karşılık olarak veritabanının tamamına erişim için ücretsiz üyelik rica ediyor.

Tline

Farklı konular üzerine zaman tünelleri hazırlamayı sağlayan Tline, Product Hunt için hazırladığı sayfada 9 girişimin gelişimindeki önemli noktaları basındaki yansımlarıyla arşivliyor. Hazırlanan derlemede Snapchat, Facebook, Twitter, Slack, Product Hunt, Instagram, LinkedIn, Airbnb ve WeWork yer alıyor ve medyadaki ilk yansımalarından günümüzdeki büyük haberlerine kadar uzanıyor.

UX Timeline

15 girişimin ilk günden bugüne değişimine odaklanan UX Timeline, internet sitelerinin değişimine kullanıcı deneyimi perspektifinden yaklaşıyor ve yıldan yıla tasarım değişikliklerini listeliyor. UX Timeline’ın bu portfolyosu Dribble, Eventbrite, Netflix, Moo, YouPorn, UX Timeline, Product Hunt, Shazam, Mailchimp, Vimeo, Dropbox, Spotify, Uber, Airbnb, Deezer’dan oluşuyor.

Görsel: CC 1.0