Sosyal inovasyon platformu imece ve Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı partnerliği, ara studio kolaylaştırıcılığında ve ATÖLYE ile S360’ın desteğiyle Birlikte Öğrenme: Ekosistem Buluşması düzenlendi. 3 Haziran günü gerçekleştirilen çevrimiçi etkinlikte sosyal inovasyon ekosisteminden aktörler bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. Öngörüler doğrultusunda sorulara yanıtlar arandı. Birlikte Öğrenme: Ekosistem Buluşması çevrimiçi etkinliğindeki paralel oturumlarda ele alınan konular Zorlu Holding’in de destekleriyle bir kitapçıkta toplanarak yayınladı.
Etkinlik 25’in üzerinde organizasyonu ve 150’den fazla katılımcıyı bir araya getirdi. Sosyal fayda odaklı kurumların pandemi dönemindeki öğrenimlerini paylaştığı bir alan oldu. Mart-Haziran ayları arasındaki deneyimlerin paylaşıldığı etkinlikte, sahip olunan öngörüler doğrultusunda, dönemin getirdiği sorulara yanıtlar arandı. Etkinliğin ardından yayınlanan raporda pandeminin yarattığı değişimin analizi yapılırken; yeniyi inşa etmek için kullanabilecek ve ilham alınabilecek araç ve yaklaşımlar ortaya konuluyor.
Çevrimiçi etkinlik ve sonrasında hazırlanan kitapçık konuşuldu
Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu ve imece’nin kurucu ekibinde yer alan Duygu Kambur 28 Temmuz günü Instagram canlı yayınında bir araya gelerek etkinlik ve etkinlikten sonra hazırlanan rapor üzerine konuştu.
Çevrimiçi etkinlikte toplamda 27 oturum gerçekleşti. Kurumların içinde bulundukları sektörlerdeki değişimlere dair içgörüler ve faydalanabilecekleri yöntemler konuşuldu. Instagram canlı yayınında ise rapor üzerinden bu kurumlardan bazılarının panellerde değinmiş olduğu konular ve içgörüler ele alındı.
ATÖLYE’nin gerçekleştirmiş olduğu oturum üzerinden yapılan değerlendirmede şirketlerin kâr odaklı ya da hissedar odaklı değil çalışanından tedarikçisine kadar bütün ekosistemi düşünen bir yapıya dönüşmesinin önemine değinildi. Sosyal girişimlerin özünde olan bu yapıların daha büyük sistemlere dönüşmesi adına bir ilham alanı olduğu üzerinde duruldu.
Okulların çocuklar için sosyalleşme yeri olduğu çıkarımı Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) panelinden elde edilen en önemli sonuçlar arasında bulunuyordu. Pandemi döneminde okulların kapanmasıyla eğitimde yaşanan fırsat eşitsizliği ve bu konu hakkında neler yapılabileceği raporda yer alırken canlı yayında bu konu üzerine konuşuldu.
Kalkınmanın sadece ekonominin büyüme ve karlılık üzerinden değerlendirilmemesi gerekliliği Duygu Kambur’un altını çizdiği konular arasında bulunuyordu. Oturumunda Degrowth dönüşümünün krizin reçetesi olabileceğine değinen S360, ekonomideki dağılımın ve yaklaşımın değiştirilmediği sürece bir çözüm elde edilemeyeceğini söylüyordu. Ekonomik büyümenin tek bir yönden değil eğitim, sağlık, mutluluk gibi insani endeksleri de dahil ederek ele alınması gerekliliği vurgulandı.
İş birliği odaklı yaklaşımlar gelişmeli
Sosyal meseleler ile ilgili çalışmalar yapan kurumlar veriler ve içgörülerini paylaşarak bundan sonraki süreçte kendi bulundukları sektörlerdeki yapıların nasıl ilerlemesi gerektiğine dair fikir vermiş oldu. Sosyal fayda odaklı çalışmalar yürüten ve bu modellerin yaygınlaşması için çalışan yapıların diğer büyük sistemleri dönüştürmek için kullandığı yöntemler ve yaklaşımlar aktarıldı.
Konuşmanın sonlarına doğru iş birliği odaklı yaklaşımların gelişmesi gerektiği söylenirken imece dialogues’un sosyal fayda odaklı kurumların neler yapabileceği ile ilgili çalışmalara devam edeceği bilgisi verildi.
Yalçın Pembecioğlu ile Duygu Kambur’un etkinliği ve etkinlikten sonra yayınlanan raporu konuştuğu yayını aşağıdan izleyebilirsiniz. Ekosistem Buluşması Birlikte Öğrenme kitapçığına buradan ya da imece Medium sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Görsel: Instagram, imece