Sokak sanatı için bina duvarları, çatılar, barajlar, sokak zemini, ağaçlar ya da trafo dolapları tuval olabiliyor. Peki ya boşluklar? Jim Bachor sokaklardaki çukurları modern mozaiklerle doldurmuş, Paige Smith namıdiğer A Common Name ise sokaklardaki boşlukları parlak kağıtlar veya dökme reçine kullanarak yaptığı jeot (volkanik kayalarda bulunan kristalli boşluk) taklidi malzemelerle süslemişti. Jan Vormann ise 10 yılı aşkın bir süredir Dispatchwork projesi kapsamında, sokaklara LEGO ile yama yapıyor.
Minyatür onarımlar
Jan Vormann Dispatchwork serisinde, dünya genelinde rastladığı asırlık yapıların duvarlarını, halka açık alanlarda yakaladığı boşlukları ve diğer benzeri aşınmış yüzeyleri dolduruyor. Tamamlanması saatler süren bu rengarenk LEGO yamalar; kemerler, koridorlar, kapılar ve pencereler içeriyor. Uzaktan baktığınızda glitch benzeri bir etki yaratıyorlar. Kore, ABD, Almanya, Norveç, Fransa, İtalya ve Berlin başta olmak üzere pek çok yerde Vormann’ın yamalarına rastlamak mümkün. Sanatçı yaşadığı yerleri ise Berlin ve Valdivia (Şili) olarak belirtmiş Instagram profilinde.
Vormann, bulunduğu şehrin kimliğiyle ve geçmişiyle de ilişki kuruyor. Örneğin Berlin’de 2. Dünya Savaşı’ndan kalma hasarlı bir alanı doldurması ve Toulouse’da tarihi Meryem Ana heykelinin fonuna yama yapması işin bağlamını güçlendiriyor. Sanatçı tüm dünya insanlarını da kendisine katılmaya davet ediyor. Cape Town’dan Seul’e yeni LEGO yamalarını takip için etkileşimli bir internet sitesi oluşturmuş.
Jan Vormann’ın çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ından, devam etmekte olan Dispatchwork projesini de buradan takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.