Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Siz Kullanırken Hiç Susmayan Yan Koltuk Sürücüsüne Dur Deyin

Siz Kullanırken Hiç Susmayan Yan Koltuk Sürücüsüne Dur Deyin

Audi, "The Backseat Driving Experience" isimli GPS uygulaması ile kadınlar otomobil kullanırken hiç susmayan erkeklere yaptıklarının nasıl bir his olduğunu gösteriyor.

Araştırmalara göre kadınlar aslında trafikte erkeklere göre çok daha dikkatli. Daha az kaza ve kural ihlaline neden oluyorlar. Hız, çılgın hareketler, trafikte diğerlerini taciz etme gibi sorunlar daha çok erkeklere atfediliyor. Buna rağmen “kadın sürücü” önyargısı bitmiyor, bitemiyor. Bitmediği gibi, bir kadın otomobil kullanırken yanlarında oturan erkeklerin yorumları da bitmiyor. Öyle yapma, yavaşla, şunu yap, bunu yapma… Trafikle mi uğraşacaksın, yanındaki direksiyonda olmayan ama kendini direksiyonda görmek isteyen adamı mı dinleyeceksin. Can sıkıcı…

Audi Sweden, bu dırdır gerçeğini dikkate alıp erkeklere yaptıkları şeyin ne olduğunu gösterecek nefis bir uygulama ile geliyor. Reklam ajansı Åkestam Holst tarafından tasarlanan “The Backseat Driver Experience” (Arka Koltuktaki Sürücü Deneyimi) adını taşıyan bu GPS uygulaması, erkeklerin kendileriyle biraz olsun yüzleşmesini amaçlıyor.

Lansmanı için İsveçli yarışçı Mikaela Ahlin Kottulinsky ile çalışılan  uygulamanın fikri basit. Aktive edildiğinde GPS sürücünün trafikteki hareketlerini izliyor ve bunlara ilişkin can sıkıcı yönlendirmeler ve yorumlar yapıyor. Mütemadiyen. Tıpkı bir kadın otomobili kullanırken yanında oturan bir erkek gibi.

Uygulama -bence- nefis. Yaptığı yorumlar şahane ve oldukça pasif agresif. “Bir dahaki dönüşün için bir ipucu: Kör noktayı kontrol et.” veya “Ya… Önündeki otomobille mesafeyi korumaya çalış.” ya da “Şeridinin ortasında kalmaya çalış.” gibi. Gayet can sıkıcı ve sinir bozucu. Uygulamayı çalıştıran kadın için ise eğlenceli tabii. Bir nevi intikam bile denebilir!

Direksiyon Başındaki “Mansplaining”

Kampanya ve uygulama günümüzde yükselen bir terim olan “mansplaining(açüklama?) hadisesine de iyi bir örnek. İçerdiği mizah sayesinde medyanın dikkatini çekmeyi başarmış ve konu hakkında sağlam bir diyalog başlatmış. Kadınların daha az kaza yaptıkları halde sürekli öğretilen durumunda kalmalarının sonuçlarına ve sırf bu yorumlardan sıkıldıkları için erkeklerin yanında otomobil kullanmamayı tercih ettiklerine dikkat çekilmiş. Tabii, kampanya tahmin edildiği üzere, kimi erkeklerin pek hoşuna gitmese de kadınlara can sıkıcı müdahaleleri durdurup, arka (veya yan) koltuk sürücülerini susturarak otomobil kullanmanın zevkine vara vara direksiyon başına geçmelerini hatırlatmış.

Künye:

Reklamveren: Audi Sweden
Reklam Ajansı: Åkestam Holst
Yapım (Film) : Folke Film
Yapım (Dijital): More Digital Studio
Yönetmen: Laerke Herthoni

Görsel: Vimeo