Kişilere yönelik ırkçı saldırılar, nefret söylemleri ve zorbalık internetin karanlık yüzü. Yaratılan bu psikolojik işkencenin sonlanması için sosyal medya platformlarındaki üst pozisyondaki insanların ellerini daha çok taşın altına koymaları gerekiyor. Platformların hesap vermesi gereken yasaların çıkması belki bu durumun için bir çözüm olabilir ancak bunu önlemek için bireysel adımlar atmak da önemli.
Thierry Henry: Kötüye kullanımı durdurmak için tek başıma hareket etmek bir şey ifade etmiyor
Bu konuda öne çıkan ve sesini duyuran ünlü isimlerden biri Thierry Henry. Web Summit 2021 oturumuna da katılan Fransa milli takımının ve Arsenal’in eski yıldız futbolcusu, internetteki ırkçılık ve nefret söylemlerinin kontrolden çıktığını söylüyor. Geçtiğimiz Mart ayında tüm sosyal medya hesaplarını kapatan ve değişim olmadığı sürece geri dönmeyeceğini bildiren Henry’e İngiliz kulüpleri de destek vermişti. Futbolcunun Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarında toplamda 15 milyon takipçisi bulunuyordu.
“We need to be together. We need to be a team to ensure we can do something.”
Football legend, and assistant coach to the Belgium national team, Thierry Henry taking Centre Stage with Puma’s @apetrick ⚽️#WebSummit pic.twitter.com/v4JnAkI0dM— Web Summit (@WebSummit) November 2, 2021
Dünyaca tanınmış bir futbolcu olsa dahi Thierry Henry’nin bu adımı okyanusta sadece küçük bir damla. Her ne kadar İngiliz kulüpleri de Thierry Henry’nin bu hareketinden sonra artan ırkçı saldırlar ve siber zorbalık nedeniyle hesaplarındaki paylaşımları bir süreliğine durdurma kararı alsa da bu adım kalıcı bir çözümden çok dönemsel bir ses yükseltme olarak kaldı.
Sosyal medya platformları daha etkin rol oynamalı
İnternetti ırkçı saldırılar ve siber zorbalık üzerine Web Summit’teki oturumda konuşan Fransız sporcu, bu konuda atmış olduğu adımın tek başına bir şey ifade etmediğini vurguluyor. Sosyal medya platformlarının sadece bir şey yapıyormuş gibi gözükmek için adımlar attığını söylerken bu şirketleri nefret üzerinden para kazanmakla suçluyor.
Futbol dünyasında da aktif olarak rol aldığı döneme göre daha az ırkçı saldırıların olduğunu ve özellikle İngiltere Premier Ligi’nde farkındalığın arttığını söyleyen Thierry Henry, yine de eylemlerin yeterli olmadığı görüşünde. Yaptırımların önemine vurgu yapan futbolcu cezaların caydırıcı olması gerektiğini söylüyor. Fiziksel hayatta hapis cezasına varan suçların internet ortamında yeteri kadar sıkı takip edilmediğini ifade ediyor.
Instagram, geçtiğimiz şubat ayında çevrim içi tacizle mücadeleye yönelik doğrudan mesaj isteklerini de kapsayan bir dizi önlem aldığını açıklamıştı. Twitter’da benzer bir şekilde geçtiğimiz mayıs ayında tweet atmadan önce “yeniden düşün” uyarısı veren ve insanların yazdıklarını gözden geçirmeyi teşvik eden bir yeniliği test ettiğini duyurmuştu.
Meta (Facebook) adına bir başka Web Summit oturumuna katılan Nick Clegg ise bir yorumunda platformlarındaki tehlikeli içerikleri önlemek için 70 farklı bölgede içerikleri gözden geçiren bir ekip olduğunu söylemişti. 40 binden fazla çalışanın uygulamanın güvenliği için çalıştığını ifade etmişti. Ayrıca nefret söylemini engellemek için bu yıl şirketin beş milyar dolar yatırım yaptığını açıklamıştı.
Öte yandan Web Summit’in açılış oturumunda konuşmacılar arasında bulunan, Meta’nın iç yazışmalarını ve belgelerini basına sızdıran eski Meta çalışanı Frances Haugen ise şirketin amacının sadece kâr etmek olduğunu, nefret söylemi ve yalan haberle mücadele etmek için adım atmadığını paylaşmıştı.
Thierry Henry, Puma iş birliği ile daha fazla farkındalık için çalışacak
Puma ve Game of Our Lives sivil toplum kuruluşuyla bir iş birliği yaprak kampanya hazırlığına giren ünlü futbolcu, toplumsal cinsiyet eşitliği, ırkçılıkla mücadele, LGBTİ+ konularına odaklanacak.
Game of Our Lives, insanları bir araya getirip iyi niyeti eyleme geçirebilecek bir ortam oluşturmayı hedefliyor. STK’nın kurucularından Dylan Ingham ve Puma’nın küresel marka ve pazarlama direktörü Adam Petrick, Game of Our Lives ile küresel ölçekteki sorunları çözmeye odaklanacaklarına devam edeceklerinin altını çiziyor.
Görsel: Web Summit