Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farkına Var, Siber Zorba Olma!

Farkına Var, Siber Zorba Olma!

Samsung Türkiye ve BTK; insanları siber zorbalık konusunda bilinçlendirmek amacıyla #farkınavar isimli bir hareket başlattı.

Siber zorbalık sosyal medya çağının pekiştirdiği sorunlardan biri. İnternet ortamı yüz yüze gelmediğimiz insanlarla kolay yoldan etkileşim sağlıyor ve bazıları bunu tehdit ya da hakaretler yağdırmak için kullanıyor. Geçtiğimiz haftalarda siber zorbalıktan çok çeken Monica Lewinsky için bu konu hakkında farkındalık sağlamak amacıyla çarpıcı bir sosyal deney hazırlanmıştı. Şimdi de Samsung, ülkemizde henüz yeni yeni etkisini hissetmeye başladığımız siber zorbalık konusunda bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattı.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık; elektronik ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri kapsayan ve her gün binlerce çocuk ve gencin (hatta yetişkinin)  fiziksel ve psikolojik zarar görmesine neden olan, hatta intihara kadar sürükleyebilen bir kavram. Yani aslında sosyal medyada gördüğümüz adres-telefon ifşaları, linç kampanyaları, eleştiri yerine edilen hakaretler, kişinin mahrem görüntülerini yaymak… Bunların hepsi siber zorbalık olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla ülkemizde yeni dedik ama sosyal medyayı kullanış biçimimize bakarsak çok yakında ciddi bir probleme dönüşecek bir konu aslında. Nitekim Samsung tarafından verilen bilgiye göre ülkemizde siber zorbalığa maruz kalma oranı %20.

Kampanyanın İlk Ayağı: “Şiddetin Sesi”

Samsung Türkiye ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) iş birliğiyle yürütülen “Siber Zorba Olma!” #farkınavar adlı kampanya; bu ciddi soruna dikkat çekmeyi amaçlıyor. Kampanya kapsamında dijital platformlarda paylaşılan ve büyük ilgi gören “Şiddetin Sesi” isimli film; hareketin ilk ayağı. Nejat İşler’in seslendirdiği Şiddetin Sesi filminde, çeşitli yaşlardaki çocukları bildirim sesleri eşliğinde şiddete maruz kalırken görüyoruz. Yapımcılığını Filmpark’ın üstlendiği film, Titrifikir imzası taşıyor.

Kampayanın devamında Samsung; pilot 20 okulda gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin teknolojinin kötü amaçlı kullanımına karşı farkındalığını ve kişilik haklarının korunması konusunda duyarlılığını artırmayı hedefliyor. Kampanya için hazırlanan mikrosite de konu hakkında ayrıntılı bilgiye yer veriyor.

Siber dünya içinde çocukların korunması demişken Avrupa Dijital Haklar Kurulu EDRi’nin çocuklara yönelik dijital mahremiyet kılavuzuna da bir kez daha göz atmakta fayda var.

Künye:
Reklamveren: Samsung Türkiye
Reklamveren Temsilcileri: Barış Gökpınar, Ayşenur Özbekli, Cüneyt Bilgiç, Fulya Gürsel
Reklam Ajansı: Titrifikir
Yaratıcı Yönetmen: Özgür Akpınar
Yaratıcı Ekip: Ömer Ceran, Oğuzhan Dilek, Mert Demirhan, Çağrı Yıldırım, Öznur Yeniyol
Marka Ekibi: Dilek Sezen, Cansu Balcı
Stratejik Planlama: Kerem Sabuncu, Alper Çetik
Ajans Yapımcısı: Ediz Alptekin
Yapım Şirketi: Filmpark
Yönetmen: Ariel Goldenberg

Görsel: YouTube