Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sesin Göçebe Yolcuğunun Belgeseli The Elements Destek Bekliyor

Sesin Göçebe Yolcuğunun Belgeseli The Elements Destek Bekliyor

Deniz Aydemir'in Asya kıtası boyunca yok olma tehlikesindeki dilleri ve kültürleri müzik ile ele aldığı belgesel projesi beş senenin sonunda filme dönüştü.

Dünya üzerinde yaklaşık 7 bin dil bulunuyor. Bu dillerden 85 tanesi dünya nüfusunun yüzde 78’i tarafından kullanılıyor. Bazı dilleri konuşan sayısı nüfusla beraber artarken her 14 günde bir dil daha tarihten siliniyor. Bir dil yok olduğunda ise insanlık yüzyıllar boyu birikmiş olan bilgiyi de kaybediyor. Bununla birlikte müzik olduğu sürece bu diller için bir umut hala var.

Unutulmaya yüz tutmuş dilleri ve kültürleri kayıt altına almak

Yönetmen ve müzisyen kimliği ile disiplinlerarası çalışan bir sanatçı olan Deniz Aydemir, Time Travels Through Sound projesi ile dünya üzerinde unutulmaya yüz tutmuş dillerin müziğini ve kültürünü kayıt altına almayı amaçlıyor. Sanatçı, 2014 yılında başladığı projesini bir yıl süren kapsamlı bir araştırma ardından fon bulmak amacı ile Kickstarter’a taşımıştı. Neredeyse iki yıl boyunca 7 farklı ülkede çekimler gerçekleştirdi. Time Travels Through Sound özellikle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan diller ile ilgilenen topluluklardan gelen müziği bir araya getirdi.

View this post on Instagram

My first film is ready to watch! (see link→ @timetravelsthroughsound ) Most of you already know that I’ve been working on a project of my own since 2014: a film about music in endangered languages and cultures. *Time Travels Through Sound* officially began in April 2015 through the successful funding of my Kickstarter crowdfunding campaing. For two years I filmed scenes from all around Japan, Vietnam, China, Mongolia, Russia, Kazakhstan, and Turkey, completely guerilla style. I worked for another two years with musicians to score and an animator to animate, and several editors to put together a beautiful film; The Elements. It’s a non-narrative nonfiction film about the five forces nature and their interaction with musicians. And on the project’s sixth year it can finally be watched! I am thrilled to announce this great news and more. The film has received great feeback from it’s supporters across the world. We want to send the film to *festivals* and share the voices of Ainu, Amami, Tsaatan, Tuvan and Zaza musicians with big audiences. Please check the link out to see how you can help AND watch the film! Go to @timetravelsthroughsound bio for link! #indiedoc #indiefilm #nonfiction #nonnarrative #animation #evaredamonti #handdrawnanimation #blackandwhite #video #samsara #ryuichisakamoto #philipglass #dennisaydemir #independent #filmmaking #languages #languagestudy #languagedeath #mongolia #soundsofnature #enterthevoid #baraka #nomads #timetravelsthroughsound

A post shared by Time Travels Through Sound (@timetravelsthroughsound) on

The Elements ile Asya kıtasına yolculuk

Şimdi beş yıllık çalışmanın son aşamasında gelindi. Projenin ilk meyvesi olarak The Elements ortaya çıktı. Film, Asya kıtası boyunca dilleri kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan topluluklara doğru bir yolculuğa çıkıyor. Doğanın gücü ve şarkılar arasındaki kutsal bağı tasvir ediyor.

Deniz Aydemir bu sefer Kickstarter’dan sağlayacağı fon desteğiyle The Elements’i festivallere götürecek. Bağışların tamamını ücretleri 25 ila 200 dolar arasında değişecek festival başvurularında kullanılacak. 2,100 dolarlık kampanya hedefi aşılır ise daha fazla festival başvurusunda kullanılacak.

Projenin tüm aşaması şu ana kadar Kickstarter üzerinden başarılı bir şekilde finanse edildi. Son basamağın tamamlanması ve filmin başarılı bir şekilde festivallerde yer alması için desteğe ihtiyaç var. Böylelikle daha fazla insan nesli tükenmekte olan sesleri dinleme ve dilin yaşadığı bölgenin kültürünü keşfetme şansını yakalayacak. Projenin Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Kickstarter