Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Avrupa’yı Otobüsle Gezerek Her Dilin Video Sözlüğünü Oluşturacak Proje: Membus Tour

Avrupa’yı Otobüsle Gezerek Her Dilin Video Sözlüğünü Oluşturacak Proje: Membus Tour

Çevrimiçi dil öğrenme servisi Memrise, çift katlı otobüsüyle Avrupa'yı otobüsle gezerek dillerin 100.000 kelimelik video sözlüklerini hazırlayacak.

Dil, iki tarafın mutabık olduğu ses bütünlerini kullanarak iletişim kurmayı ve medeniyetin temelini oluşturuyor. Konuşulan diller uluslara bağlı veya kurgusal da olsa temelinde benzer motivasyonları ve amaçları taşıyor. Kültürler asilimile oldukça diller de ölüyor ve azalıyor, tekelleşiyor. Fakat hala bir nebze çeşitlilikten bahsedebiliyorken çevrimiçi yabancı dil öğrenme servislerinden Memrise, kendilerini bir yolculuğun içine atarak dil öğrenimini kolaylaştıracak bir arşiv hazırlamayı planlıyor.

Membus Tour ismini verdikleri yolculukla İngiltere’den yola çıkarak Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Portekiz’e giderek her dile ait 100.000 kelime toplayacaklar. Dilin görüntü ve ses yoluyla daha iyi öğrenildiğini bilen bu gezginler Memrise üzerinde kullanılmak üzere 5 dilde toplam 500.000 kelime olacak şekilde yüzlerde insanla karşılaşıp telaffuzlarını videolaştıracaklar. Memrise, İngilizce üzerinde hazırladıkları bu video sözlüğün başarısı gördükten sonra Membus Tour’u planlayıp Kickstarter üzerinden destek çağrısında bulundu.

Bu 5 dil için yolculuk masraflarını 50.000 sterlin olarak hesaplamışlar. Ve bu miktarın üzerine çıktıktan sonra da toplayacakları her kuruşu da yollarda harcayacaklar. Avrupa’nın kuzeyindeki veya güneyindeki 10 ülkeyi ve dili ziyaret ederek bu diller için de video sözlük hazırlamak istiyorlar. Şu anda 52,927 sterlin topladıkları için de siteleri üzerindeki açıkları bir anketle Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan, Romayna, Sırbistan ve Macaristan’dan oluşan güney bölgesine mi yoksa Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Litvanya, Letonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti’nden oluşan kuzey bölgesine gideceklerini seçmek için kullanıcıların ve destekçilerin oylarını bekliyorlar.

Yazılımcılar, dil bilimciler ve sahte bilim adamlarıyla yola çıkacak olan Membus Tour ekibi eğlenceli yolculuğuyla dünyanın kültürel arşivine büyük bir katkı sağlamayı amaçlıyor. Kampanyayı buradan destekleyebilirsiniz.

Benzer bir motivasyonla Deniz Aydemir de Kazakistan’dan başlayıp Çin, Moğolistan, Rusya ve Japonya üzerinden Alaska’ya doğru yola çıkıp unutulmuş dillerin yok olmasını önlemek için Time Travel Through Sound isimli bir projeye imza atıyor.


Görsel; Membus Tour