Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fotoğraf Çekerek Dil Öğrenin

Fotoğraf Çekerek Dil Öğrenin

Yeni Zelandalı Spark, unutulmaya yüz tutmuş olan Māori dilini yeniden canlandırmak için ''Kupu'' adını verdiği bir uygulama geliştirdi.

Bir toplumun var olabilmesi ve kültürünü nesilden nesile aktarmasının en temel yolu kullanılan ortak dildir. Kendimizi bir topluluğa ait hissedebilmenin önemli yollarından biri olan diller zaman içinde birçok değişime uğruyor. Dünyada kullanılan diller canlı bir varlık gibidir, doğar ve binlerce yıl gelişimlerini sürdürür en sonunda da korunmaz veya o dili konuşan kişi kalmazsa varlıklarını sona erdirirler.

Dünyada şu ana kadar konuşulan 7000 dil var fakat bunların büyük çoğunluğu unutulmaya yüz tutmuş. Bunlardan biri de Yeni Zelanda yerlilerinin konuştuğu dil olan Maori dili. 1 Ağustos 1987’den beri İngilizcenin yanı sıra Yeni Zelanda’da resmi dil olmasına rağmen tehlike altında. Dilin yok olmaması için yapılan çalışmalar son yıllarda artış gösterse de yetersiz olanaklar sebebiyle günümüzde nüfusun sadece % 3’ü akıcı olarak Maori dilini konuşuyor. Fakat Yeni Zelanda’da bir telekomünikasyon şirketi olan Spark 2018 yılı, Māori Dili Haftası‘nda hazırladığı bir kampanyayla sesini duyurdu.

Dil Öğrenmenin Eğlenceli Hali

Māori dilini öğrenmenin kolay bir yolunu sağlamayı amaçlayan Spark Yeni Zelanda’nın en büyük mobil sağlayıcılarından biri olmanın avantajıyla çözümü bir uygulama geliştirmekte buldu. Kaliteli bir öğrenme deneyimi sunmak için Spark, Māori Dictionary ve Google ile ortaklık kurdu ve çevredeki objelerin fotoğrafını çekerek onların Māori dilindeki karşılıklarının bulabilecekleri bir uygulama hazırladı. Kupu adı verilen bu uygulama ayrıca Māori dilinde ‘kelime’ anlamına geliyor.  Kullanıcılar telefonlarına indirdikleri uygulama sayesinde istedikleri her objenin fotoğrafını çekerek gerçek zamanlı bir şekilde İngilizce karşılığına ulaşabiliyor. Dil öğrenmeyi eğlenceli bir getiren Kupu uygulamasında ayrıca görüş ve geri bildirimlerin iletilebileceği alanlar olduğu gibi telaffuz için de sesli örnekler sunuyor.

İlk 24 saatin sonunda, toplam kampanya hedeflerinin % 119’unu aşan Kupu, ilk iki hafta boyunca da 120.000’den fazla indirme ve 2 milyon görüntü çevirisine ulaştı. Kupu, Yeni Zelanda’da App Store ve Google Play’deki bir numaralı uygulama oldu. Ayrıca Kupu,  Māori dilini canlandıran girişimleri desteklemek için düzenlenen Ngā Tohu Reo Māori’de (Ulusal Māori Dili Ödülleri) 2018 Supreme Ödülü’nü kazandı.

Bu kampanya sayesinde yerli bir dilin ve modern teknolojinin bir araya gelmesi sonucu öğrenme deneyiminin nasıl daha iyi bir hale gelebileceği kanıtlanmış oldu.

Künye:

Reklamveren: Spark
Reklam Ajansı: Colenso BBDO

Görsel: Vimeo