İsviçreli ses sanatçısı Zimoun, hareketli heykelleri ve bu heykellerden oluşan büyük ölçekli yerleştirmeleriyle kendine özgü bir dil yaratmış. Eserleri hızlı ve kaotik hareketlerinin yanı sıra kullandığı malzemelerle de dikkat çekiyor. Karton kutular, mdf paneller ve pamuk topları gibi kolayca bulunabilecek nesneler kullandığını görüyoruz.
Kaotik hareketlerin çıkardığı huzur verici sesler
Zimoun birim olarak bir kinetik heykel inşa ediyor ve aynı heykelin çok sayıda kopyasını yan yana getirerek toplu hareket etmelerini sağlıyor. Her bir birim heykeli elle yapıyor ve bu nedenle heykellerde ufak tefek farklılıklar oluyor. Hepsinin motorunu tek bir akıma bağlasa da bu farklılıklar sayesinde tam anlamıyla senkronize olmuyorlar. Böylece büyük resme baktığımızda her birimi özgün bir ritimle hareket eden bir yapı görüyoruz. Gelelim işin ses boyutuna. Heykeller kaotik görünümlerinin aksine yağmur, ateş ve rüzgar gibi doğaya özgü sakinleştirici sesleri taklit eden sesler çıkarıyor. Dolayısıyla Zimoun’un çalışmalarında kaosun ve düzenin, kitlenin ve bireyin, basitliğim ve karmaşıklığın, üretilmiş ve organik olanın zıtlığı yan yana gelmiş oluyor.
Zimoun aşağıdaki videoda çalışmalarından bir derleme sunuyor. Yeni çalışmalarını Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu tür hareketli heykel ve yerleştirmeler ilginizi çekiyorsa; Casey Curran’ın kinetik çiçeklerine, Daniel Rozin’in kinetik aynalarına, Julia Nizamutdinova’nın sonsuzluğu temsil eden heykellerine göz atmanızı öneririm.
Görsel: Vimeo