Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Selde Hasar Görmüş Fotoğraflara İkinci Şans

Selde Hasar Görmüş Fotoğraflara İkinci Şans

Canon, ReStory kampanyasıyla Belçika’daki selde hasar gören fotoğrafları onararak insanların duygusal açıdan yaralarını sarmasına yardımcı oluyor.

Fotoğraflar geçmişle duygusal olarak bağ kurmanın, bir nevi zamanı geri sarmanın ve anılara doğru yelken açmanın bir yolu. Her ne kadar artık fotoğraflar baskı yerine dijital ortamda saklanıyor olsa da geçmişten gelen bazı baskı fotoğraflar hala sadece fiziksel olarak albümlerde yerini koruyor. Bir eşi daha bulunmayan ve tarihten bir anıyı içinde barındıran bu baskılar zamanla deforme olabiliyor ya da yangın, sel, deprem gibi herhangi bir felakette bir anda kaybolabiliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Belçika’nın Valon Bölgesi’nde gerçekleşen yıkıcı sel felaketi de bu durumlardan biri.

Valon Bölgesi’nde bulunan Liège eyaleti selde en çok hasar gören yerlerin başında yer alıyor. Belçika’da toplamda 31 kişi bu felakette hayatını kaybetti. Bölgede aşırı yağışlar ile birlikte nehirlerin bir anda taşması sonucunda 224 binden fazla ev ve 12 binden fazla araç hasar gördü. Yolların yok olması ve mobilyaların parçalanması gibi maddi kayıpların yanı sıra manevi değeri yüksek olan parçalar da zarar gördü. Fotoğraflar da değeri maddiyatla ölçülemeyecek özel parçalardan biri. Canon, ReStory kampanyasıyla selde hasar görmüş fotoğrafları restore ederek bölgeye maddi açıdan olmasa da manevi açıdan büyük destek sunuyor.

Canon, fotoğraflarla birlikte anılarını kaybedenlere destek oluyor

FCB üyesi olan Belçika merkezli yaratıcı danışmanlık ajansı Happiness tarafından yaratılan kampanya; selde annesini kaybeden ve kız kardeşi son anda kurtulan Christiane, kızının doğumdan sonraki ilk fotoğrafı selde hasar gören Bianca gibi bölgede anıları hasar almış pek çok insanın hayatına dokunuyor. Reklam filminde, hasar görmüş her fotoğrafın sahibi için ne anlam ifade ettiğine kısaca değindikten sonra fotoğrafların nasıl onarıldığı da gösteriliyor.

Toplanan fotoğraflar önce Object Care laboratuvarındaki uzmanlar tarafından özenle temizleniyor. Sudan dolayı genellikle aşınmış olan kısımlar temizlendikten sonra grafik tasarımcılar fotoğrafları dijital ortama taşıyarak gerekli rötuşları gerçekleştiriyor. Bu aşamada fiziksel süreçte çıkarılamayan ya da temizlenemeyen çizikler ve diğer hasarlar özel programlar sayesinde onarılıyor.

canon

Marka, ReStory kampanyasıyla mümkün olduğunca çok fotoğrafı onarmayı ve anıları yeniden canlandırmayı hedefliyor. Projeye özel açılan internet sitesinde kullanıcılar kişiler bilgilerini ve selde hasar görmüş fotoğraflarını yükleyerek restorasyon için başvuruda bulanabiliyor.

Sitede yer alan açıklamada fotoğraf başvurularının 21 Kasım’a kadar alınacağı ve başvurulardan sonra her bölgeye giderek fotoğrafların kişilerden toplanacağı bilgisine yer veriliyor. Dolayısıyla kampanyanın sadece Belçika’nın bazı bölgeleri için geçerli olacağı söylenebilir. Kampanya sürecinde restore edilen fotoğraflar ise Brüksel’de bir fotoğraf sergisinde gösterildi.

Künye

Müşteri: Canon
Ajans: Happiness

Görsel: ReStory, YouTube