Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocukların Kendilerine Giysi Dikebildiği Kit

Çocukların Kendilerine Giysi Dikebildiği Kit

Puzzleware, çocuklara kolayca kendi giysilerini dikme imkanı sağlayarak onların yaratıcılıklarını ve motor becerilerini geliştiriyor.

Büyükannelerimiz ve büyükbabalarımız her şeyi onarmanın ötesinde eşyalarını kendi kendilerine yapabilecek beceriye sahipti. Özellikle giysilerini kendileri dikenler çoktu. Biz bu becerileri yitirdik, hatta bazılarımızın evde yapılan bu ürünleri küçümsediğine de şahit olmuşsunuzdur. Ancak bu hatadan dönebiliriz. Gelecek nesiller daha akıllı, motor becerileri yüksek ve gezegen dostu bireylerden oluşabilir. Tasarım stüdyosu Almaborealis da bu yaklaşımla, çocukların kendi kıyafetlerini dikmeyi öğrenebileceği, kumaş parçalarından oluşan yapboz formatında modüler bir kendin yap kiti yaratmış.

Önceden Convertibles olarak bilinen şimdiki adıyla Puzzleware olarak sunulan proje, giyilebilir tasarım kategorisinde bu yılki Dezeen Ödülleri için kısa listeye alınmış. Bu dokunsal kit 4 ila 12 yaş arası çocuklar için hazırlanmış. Almaborealis‘in kurucusu Maija Nygren, loose parts play (serbest oyun materyalleri) gibi bazı erken öğrenme teorilerinden faydalandıklarını belirtmiş.

Kitler ambalajları da dahil biyolojik olarak %100 parçalanabilir özellikte. Çocukların kumaşı kolay dikerek kendilerine bir giysi yapabilmeleri için delikli yün parçalar içeriyor. Her sette dikiş için kalın, kör bir örgü iğnesi bulunuyor. Ayrıca çocukların anlayabileceği şekilde tasarlanan ve geri dönüştürülmüş kağıda basılan Learn to Stich (Dikişi Öğren) kartı bulunuyor.

Çocuklar büyüdükçe giysilerine yeni parçalar ekleyerek onları genişletebiliyor

Puzzleware fikir olarak çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle doğmuş. Maija Nygren sekiz yaşındaki kızının okulda geçirdiği süre boyunca hiç dikiş dikmediğini fark etmiş ve hızlı moda giysiler için üretim süreçlerinin sürdürülebilirlik yönünü (veya eksikliğini) araştırmaya başlamış. Bu devasa endüstrinin bir zamanlar ev dikişi ve giysi yapımının olduğu yerde büyük bir boşluk yarattığını görmüş. Tasarımcıya göre yeni nesil, yalnızca giysi yapma becerilerini değil bununla birlikte gelen her şeyi; malzemelerin değerini ve giysilerimizi yapan yeteneklerin aktaracağı bilgiyi ve bu günlük öğelerin nereden geldiğini anlama şansını kaybediyor. Daha önce çocuk tiyatrosunda kostüm tasarımcısı olarak çalışan Nygren, çocukları görsel olarak cezbedecek, aynı zamanda onları yeni bir beceri öğrenmeye teşvik edecek parlak ve cesur giysiler yaratmaya karar vermiş.

Puzzleware

“Örgülerimin çocuklara estetikten veya onları dış etkenlerden korumaktan daha fazlasını vermesini istedim. Bunun çocukların kendi kıyafetlerini yapmaya hevesli olup olmayacaklarını keşfetmek için harika bir fırsat olduğunu hissettim.” diyor. Nygren, çocukları küçük yaşta yaratıcı projelerle tanıştırmanın, gelişmiş el-göz koordinasyonu, el becerisi ve yaratıcı problem çözme gibi becerileri kazanmalarına katkıda bulunacağını umuyor.

Puzzleware kiti, bir tür esnek parçalı bulmaca. Çocukların giysilerini büyüdükçe yeni kumaş parçalarıyla genişletmelerine de imkan tanıyor. Tasarımcıya göre “Çocuklara yaşam boyu öğrenmeyi, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi ve problem çözme becerilerini destekleyen bir aktivite sağlamak; sürdürülebilirliğin bir başka yönü”.

Puzzleware ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.

Puzzleware

Görsel: Almaborealis