Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şarkıyı Mırıldan Google Bulsun

Şarkıyı Mırıldan Google Bulsun

Google tarafından sunulan hum to search özelliği şarkıların mırıldanarak veya ıslık çalarak bulunmasına imkan tanıyor.

Şarkının bir kısmını melodik olarak mırıldansak bile bir türlü hatırlayamamak ve bulamamak hayattaki en sinir bozucu olaylardan biri. Kafaya takılan ritim gün boyu ara ara yoklarken istemsizce veya isteyerek mırıldanırız. Hatta internetin efsaneleri arasında bile yer alır bu şarkı bulma işi. Ritmi kendince yazarak şarkıyı arayanlar, ses kaydı atıp soranlar. Neyse ki bu sorun için Google’ın bir çözümü var. Çaresizce mırıldanarak şarkıyı bulmaya çalışmak artık geride kalıyor.

“Neydi bu şarkı ya?” sıkıntısı son buluyor

Google, bu sinir bozucu durumu çözüme kavuşturmak için aranan özelliği sunuyor. Hum to search (bulmak için mırıldan) özelliği ile kafada çalıp duran ama bir türlü akla gelmeyen şarkıların ne olduğu bulunabiliyor. Kullanıcılar şarkıyı mırıldanarak veya ıslık çalarak aratabiliyor.

hum to search

Mırıldanarak şarkı bulma özelliği makine öğrenme modeli sayesinde ıslığı ya da mırıldanmayı sayı tabanlı bir diziye dönüştürüyor. Dolayısıyla sesin tınısı, tonu veya arka planda çalan enstrümanlar etki edici bir faktör olmuyor. Özellik şarkının sayıya dayalı sıralamasını çıkarıyor. Her şarkının parmak izi gibi kendine özgü sayı dizilimi oluyor. Eşleşme sağlanınca parça da ortaya çıkmış oluyor. Kayıtların yanı sıra, şarkıyı söyleyenler, mırıldananlar veya ıslıkla çalanlar sayesinde kütüphane genişliyor.

Google Assistant ile şarkıyı dinletmek ve parçanın ismini bulmak önceden de mümkündü. Shazam benzeri bu şarkı bulma uygulaması için yapay zeka teknolojisi kullanılıyor. Google AI araştırma ekibinin çalışmaları sonucu bu deneyim bir adım öteye taşınıyor. Yapay zeka ve sinirsel hesaplamalar yapılarak geliştirilen bu teknolojisi sayesinde ses kayıtları analiz ediliyor ve dalga biçimine göre ölçülüyor.

Hum to Search özelliği İOS’ta sadece İngilizce, Android’de ise 20’den fazla dil desteğiyle sunuluyor. Google, ilerleyen süreçte dil desteğini geliştirmeyi hedefliyor.

Görsel: Google, YouTube