Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyanın En Kötü Şarkısının Güzel Reklamı

Dünyanın En Kötü Şarkısının Güzel Reklamı

Fransız perakende markası Monoprix, 80'ler parodisi görünümlü yeni reklamıyla dünyanın en kötü şarkısını yayınladı.

En iyi olmak kadar en kötü olmak da bir başarı. Gerçi kötü var, kötü var. Çoğunlukla kişiler bilerek kötü olmayı arzulamazlar ama yaptıkları bir işin sonucunda ortaya çıkan kötü olabilir elbet. Darren Aronofsky’nin mother! filmi izleyenleri ikiye bölmüştü mesela. Bir kısım “üf, inanılmaz iyiydi” derken diğer kısımsa filmi yerden yere vurmuştu. mother! filmindeki rolüyle Jennifer Lawrence Razzie Awards’a bile aday gösterilmişti. Yani eğer birileri çok kötü olduğunuza kanaat getirirse bu bile ödüllendirilebilir. Fransız perakende markası Monoprix de bilerek ve isteyerek kötü bir şarkıyı yeni reklamında tanıtıyor. Bununla da kalmayıp bizlere şunu soruyor “neden genç biri kötü bir şarkıyı geçmek varken sonuna kadar dinliyor?” Sahi neden?

Müzik videosu görünümlü reklam Rosapark ajansı tarafından hayata geçirildi ve Traktor ekibi tarafından yönetildi. Reklamın başında genç kadın daha yumuşak sayılabilecek hepimizin sakin listelerinde bulabileceği ya da Spotify’ın bir noktada bize önereceği tarzda bir şarkı dinliyor. 10 saniye sonra o şarkı bittiğinde genç kız “oooooo baby” sözünü duyuyor ve bu da ne dercesine şaşırıyor. Ama dinlemeye bir şans veriyor ve sonrasında her şey kötü bir 80’ler parodisine dönüşüyor.

Bu Şarkıyı Hala Geçmediğin Kabahat!

Şarkının sözlerinde müzik grubu dinleyene sesleniyor ve konuşmaya başlıyor. Bu şarkıyı neden dinlediğini soruyor. O canım güzelim indie çalma listesinde bu şarkı nereden geldi diye sorgulatıyor dinleyene. Yoksa kedisi klavyenin üzerine mi oturdu da bu şarkıyı listeye ekledi. Ya da babası gizli gizli onun hesabından bir şeyler mi dinliyordu? Acaba neden dünyanın en kötü şarkısını dinlemek zorunda kalmıştı kız?

Şarkı ilerledikçe 80’ler synth rock’tan yer yer çıkıyor. Araya yine 80’ler duran bir rapçiyi düet yapması için alıyor. Ya da biraz daha ilerleyince bir anda şarkı İspanyolca oluyor. Bu arada şarkı sadece kötü değil ayrıca kötü bir müzik videosuna da sahip. Arka planlar, efektler, kostümler ve kişiler tamamen 80’ler döneminin kötü bir parodisi.

Kızın suratıysa şarkı boyunca şekilden şekile giriyor ve sonunda şarkının ona sorduğu son soruyla isyan bayraklarını asıyor. Şarkı kıza yoksa ellerin mi dolu neden bu şarkıyı geçmiyorsun” diyor ve evet kamera bir anda uzak plana geçince görüyoruz kızın elleri alışveriş torbalarıyla dolu. Ve ne yazık ki bu şarkıyı dinlemek zorunda kalmış.

Reklam gerçekten çok başarılı bu arada. Çok başarılı bir parodi yapmışlar ve sonuna kadar kendini izletiyor. Görseller parodiye uyması için çok güzel şekilde tasarlanmış. Markanın vermek istediği mesaja da aslında şarkı boyunca zemin hazırlamışlar biz izleyenler bunu sonunda öğrensek de. Her şey olması gerektiği gibi ve sözlerinin sürekli olanı anlatması da güzel bir şaka. Hatta hali hazırda YouTube’da olan ve eskimemiş bir şarkı parodisi yöntemi. How I Met Your Mother izleyenleriniz Robin’in pop şarkısını hatırlar. Biraz onu da hatırlattı bana reklam.

Ajans ve marka dünyanın en kötü şarkısını yapmayı arzulamışlar ama yine de iyi olmuş.

Künye:
Reklamveren: Monoprix
Marka Yöneticileri: Florence Chaffiotte, Nicolas Gobert, Stéphanie Jallet, Angeline Froger
Ajans: Rosapark
Kurucu Ortaklar: Jean-Patrick Chiquiar, Gilles Fichteberg ve Jean-François Sacco
Strateji Planlama Müdürü: Sacha Lacroix
Hesap Yönetimi: Fanny Desvignes, Quentin Barbaray, Charlotte Giraud
Strateji Planlama: Alexandre Ribichesu, Sarah Herbain
Yaratıcı Yönetmenler: Gilles Fichteberg ve Jean-François Sacco
Sanat Yönetimi: Nazgol Athari-Nejad
Reklam Yazarı: Hélène Boudin
TV Yapımcısı: Thomas Laurent
Yardımcı Yönetmen: Quentin Labat
Müşteri Yöneticisi: Lucile Wissocq
Dijital Strateji Yöneticisi: Jeanne Neuschwander
PR: Mélanie Colléou
Prodüksiyon: Stink
Yönetmen: Traktor
Görüntü Yönetmeni: Nico Poulsson
Yapımcı: Marine Garnier
Prodüksiyon Yönetimi: Guillaume Richard
Post Prodüksiyon: Firm
Post Yapımcı: Toby Ridgway
Kurgu: Yann Malcor
Ses Post Prodüksiyon: Schmooze
Müzik Kompozisyonu: Simon Davis

Görsel: YouTube