İnsanlığın en çok inovasyona ihtiyaç duyduğu şeylerden biri muhtemelen tuvalet. Dünyanın bazı bölgelerinde tuvalete erişim hem sosyal açıdan hem de toplum sağlığı açısından sürekli bir sorun. Afet yaşanan şehirlerde de erişim problemi ortaya çıkıyor. Yaşamın normal akışında ise temiz tuvalet bulmak herkes için büyük sıkıntı. Bunun için bir temiz tuvalet bulma ağı bile kurulmuştu. İklim krizi ve onun tetiklediği kuraklıkla birlikte bu sorunun çok daha önemli bir boyutu daha olduğu fark edildi. Tuvalet nasıl çevre dostu olabilirdi? İşte teknoloji devi Samsung ve Bill & Melinda Gates Vakfı iş birliği yaparak bu sorunun cevabını aramış. Birlikte Tuvaletin Yeniden Keşfi projesini prototip aşamasına getirmişler.
Projeyle ilgili patentler ve telifler, gelişmekte olan ülkelere ücretsiz olarak sunulacak
UNICEF’e göre milyarlarca insanın hala güvenli tuvalete erişimi bulunmuyor. Bu durum her yıl, 5 yaşın altındaki yüz binlerce çocuğun güvenli su ve hijyen ortamına erişemedikleri için ishal türü hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor. Hem bu sağlık faktörü hem de çevresel etkiler, Tuvaletin Yeniden Keşfi (Reinvented Toilet) için çıkış noktası olmuş. Samsung İleri Teknoloji Enstitüsü (SAIT) ve Bill & Melinda Gates Vakfı, haberin giriş kısmında da belirttiğim gibi atık su arıtma özelliğine sahip çevre dostu bir tuvalet prototipi geliştirmiş.
Samsung’un basın bülteninde yer alan prototip görseli
Samsung, yeni tuvaletin son kullanıcıya sunulma ve ticarileştirme aşamasına gelindiğinde projeyle ilgili patentlerin telif lisanslarını gelişmekte olan ülkelere ücretsiz olarak temin etmeyi planladığını duyurmuş.
Bill Gates, 2018’den bu yana bu konuya sıkı bir şekilde odaklanmış durumda. Ancak ondan öncesinde de tuvalet konusunu ele almış ve Tuvaletin Yeniden Keşfi projesi için temelleri atmış. Kendisinin bu konudaki açıklamalarını aşağıdaki videolarda izleyebilirsiniz. Daha 2011’de ” Reinvent The Toilet Challenge” düzenlediklerinden bahsediyor. Biz de o yıllarda Gates’in tuvalet konusundaki inovasyon hedeflerinden biri olan “dışkıyı enerjiye dönüştürme” fikrine yer vermiştik.
Atık su arıtma özelliği sayesinde enerji verimliliği sağlayan tuvalet, evlerde kullanıma uygun
Tuvalet için için yapılan çalışmalar; insan atıklarındaki patojenlerin yok edilmesine ve katı maddelerin çevre açısından güvenli hale getirilmesine yönelik ‘ısıl işlem’ ve ‘biyoişleme’ teknolojilerini kapsıyor. Bu sayede sistem, arıtılmış suyun tamamen geri dönüştürülmesini sağlıyor. Katı atıklar kurutularak ve yakılarak kül haline getirilirken, sıvı atıkların arıtımı biyolojik arıtma işlemiyle sağlanıyor.
Samsung İleri Teknoloji Enstitüsü (SAIT), yaklaşık üç yıl süren araştırma ve geliştirme dönemi boyunca, projenin temel tasarımı üzerinde çalışmış. Ardından parçalara yönelik geliştirmelerle birlikte modüler teknolojiyi geliştirmiş. Böylece evlerde kullanımına uygun başarılı bir prototip ortaya çıkmış.
Görsel: Samsung