Ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddet son yıllarda oldukça artış göstermiş durumda. 2019’un ilk 7 ayında 245 kadın erkekler tarafından öldürülürken devletin ve sivil toplum kuruluşların önlemlerine ve desteklerine rağmen bu sayı azalma eğilimi göstermiyor. Gösterilen şiddetin boyutu ölüme kadar gidebilirken bu çevrede büyüyen çocuklar kendileri şiddet görmese dahi yaşadıkları korku dolu anları bir çocukluk travması olarak ömür boyu taşımak zorunda kalıyorlar. Sosyalleşme sürecinin ailede başladığı düşünüldüğünde çocukların bu durumdan etkilenmemesi zaten imkansız gözüküyor. Bunula birlikte verilen cezaların halk nezdinde yeterli bulunmaması tartışılan bir başka sorun. Cezalarda uygulanan iyi hal indirimleri ve tutuksuz yargılanmalar yeni olayların yaşanmasının önünü açıyor.
Samsung Türkiye şiddete ortak olmamaya davet ediyor
Kadına ve çocuğa gösterilen şiddetin nedenlerinden biri ise televizyonlarda yer alan diziler ve programlar oluyor. Samsung Türkiye de bu sorunun güncel yanına değinecek bir hareket başlattı. Yeni yayın döneminde kadına ve çocuğa yönelik şiddet içeren dizi ve programlara reklam vermeme, sponsor olmama ve ürün yerleştirmeme kararı aldı.
Samsung Türkiye sosyal medya platformlarından yaptığı açıklamada sistematik şekilde kadına ve çocuğa yapılan fiziksel ve ruhsal şiddete karşı olduklarını gösterdi. “Kadına ve Çocuğa Şiddete Ortak Olmuyoruz” başlığıyla yayınlanan gönderilerde işlenen fiziksel ve psikolojik şiddetin normalleştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Televizyonun toplumu etkileme gücüne dikkat çeken şirket reklam veren diğer tüm kurum ve kuruluşların da başlattıkları harekete katılması için çağrı yaptı.
Şirketin yaptığı çağrının tam metni ise şöyle;
“Samsung Electronics Türkiye olarak, ana konusu kadına ve çocuğa şiddet olan, senaryosunda sistematik şekilde kadına ve çocuğa fiziksel ya da ruhsal şiddet içeren hiçbir dizi ve programa; Eylül 2019 yeni yayın dönemi itibarıyla reklam vermeme, sponsor olmama ve ürün yerleştirmesinde bulunmama kararı aldık.
Reklamveren diğer tüm kurum ve kuruluşları da bu hareketimize katılmaya davet ediyoruz.
Samsung Electronics Türkiye”
Samsung Electronics Türkiye’nin televizyon reklam gücü ile, kadın ve çocuğa karşı işlenen fiziksel ve psikolojik şiddetin normalleştirilmesine ortak olmayacağını kamuoyunun bilgisine sunarız. pic.twitter.com/eBNqP4Zbrw
— Samsung Türkiye (@SamsungTurkiye) September 18, 2019
Dizilerde kadına ve çocuğa gösterilen şiddetin boyutu
CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer’in geçtiğimiz haziran ayında hazırladığı “Dizilerin Şiddet Karnesi” raporu da durumun vahametini ortaya koyuyor. En çok reyting alan diziler arasından rastgele seçilen 8 dizi ile hazırlanan rapor; kadına şiddet, genel şiddet, silah, bağırma, kadın ağlaması-yalvarması, şiddet söylemi, psikolojik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen söz ve ölüm, başlıklarını içeriyor. Buna göre 8 dizide toplam 23 sahnede kadına yönelik şiddet içerirken bu sahnelerin dördünde babanın kız çocuğuna uyguladığı şiddet bulunuyor.
Reklamverenler Derneği’nin reklamda toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik çözümler üretme hedefiyle hayata geçirdiği proje, “Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Araştırması” da 489 reklamı inceleyerek sektördeki kadın erkek arasındaki uçurumu ortaya koymuştu.
Görsel: Samsung Türkiye
Manşet görseli düzenlenmiştir.