Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sage, Ürünlerdeki İçindekiler Etiketini İnternete Taşıdı

Sage, Ürünlerdeki İçindekiler Etiketini İnternete Taşıdı

Sage Project, yiyecek ambalajlarına iliştirilen basmakalıp içindekiler etiketini fazla bilinmeyen detaylarla birlikte interaktif internet ortamına taşıdı.

Birkaç ay önce Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), paketlerde yer alan yiyeceklerin besin değeri ile ilgili etiketleri yeniden tasarladı ve geliştirilen etiketleri insanları nasıl okumaları gerektiğini izah eden bir açıklama bile yayınladı. Bu gelişme, pek çok kişi tarafından olumlu karşılansa da Sam Slover’a göre geliştirilmesi gereken daha pek çok nokta var.

Slover, çevrimiçi platform Sage Project’in kurucusu. Yiyecekler hakkında verileri kağıda basılı bilgilerden ibaret etiketler olmaktan çıkaran ve internet çağına uyarlayan Slover, ürünün içindekiler, besin değerleri, kalori ve yağ oranları, içerdiği alerjenler, sindirime etkileri ile ilgili interaktif bir internet uygulaması yarattı. Slover; 20.000 taze, organik ve paketlenmiş Surf Sweets, Nature’s Path, Blue Circle Foods gibi markaların ürün değerlerini interaktif, kişiselleştirilmiş bilgi kümeleri şeklinde Sage’e yerleştirdi.

İnsanların tükettikleri yiyecekler hakkında onlara sunulan ham bilgiden daha fazlasını hak ettiklerini düşünen Slover, gıdaların besin değeri içeriğinin gerçekte ne anlama geldiğini ve insan hayatını nasıl etkilediğini, söz konusu ürünleri tüketerek alınan kalorilerin ne kadar süre, hangi aktiviteyle vücuttan atılacağını detaylı bir şekilde göstermek istedi.

FDA’in hazırladığı içindekiler listesi, ağırlığa göre kademeli bir biçimde azalan bir sıralamaya koyulmuş. Bu, ilk bakışta direkt bir yaklaşım gibi görünebilir ancak, Slover’a ve pek çok diyetisyene göre sıkıntı yaratacak bir durum, çünkü ne kadar ağır ya da hafif olsa da insanlar yedikleri yiyeceklerin pek çoğunun hangi içerikleri muhteva ettiğini ya da içerdikleri şeylerin kökenine dair herhangi bir bilgiye sahip değil.

Sage, bu problemle birlikte birçok tasarım problemini, geleneksel yiyecek etiketlerini yeniden yapılandırarak, kolay anlaşılır, küçük infografiklerle çözüyor. Slover ve ekibi Sage’in veritabanındaki her bir yiyecek için bir internet sayfası oluşturmuş. Her bir sayfanın başında ürünlerde bulunan 5 temel besleyici paylaşılmış.

Sayfa aşağı kaydırıldığında ürünlerin besleyici içeriğine ilişkin granül analizi bulunuyor ve almanız gereken ya da sınırlı tüketmeniz gereken besin maddeleri sıralanıyor. Sayfanın biraz daha altına inildiğinde ise örneğin Surf Sweets’in bir paket ayıcık şekeri, Blue Circle Foods’un Wild Sockeye Salmon somon balığından 1 porsiyon ya da Nature’s Path Organic’in Coconut China Granola’sı tüketildiğinde alınan kalorileri yakmak için ne kadar süre ip atlamak, bisiklete binmek, yüzmek veya dans etmek gerektiği meyvelerden oluşan eğlenceli GIF’lerle gösteriliyor.

Daha altta ise ürünün içindekiler ve alerjen maddelere yer veriliyor. Sage’deki ürünler hakkında bilgi almak için kullanıcı profili oluşturma zorunluluğu yok. Profil oluşturmayı seçenler içinse tüketilen ürünleri bir arada görmek açısından daha kişiselleştirilmiş bilgiler bulabilmek ve uygulanan diyete, egzersiz rutinine göre ayarlamalar yapmak mümkün.

Elbette bu kadar detaylı bilgi almak isteyecek ve bunaltıcı bulduğu için istemeyecek insanlar olacaktır ancak, hepsinin aslında bilinmesi gereken şeyler olduğunu hatırlatmakta yarar var. Belirli yiyecekler hakkında bireysel ve detaylı bilgiler, tanımlamalar içeren Sage Project, çoğu insanın yalnızca kalori hesabı yaptığı günümüzde veri madenciliğini etkin şekilde kullanarak geniş kapsamlı bir veritabanına ulaşma fırsatı sunuyor. Fazla bilgi yüklemesinden dolayı herkesin kullanabilceği bir internet uygulaması olmasa da Sage’in bilinçli tüketiciler oluşturmada etkili olabilir.

Görsel: Sage Project