Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tüm Detaylarıyla Radiohead’in Son Videosu Daydreaming’in Analizi

Tüm Detaylarıyla Radiohead’in Son Videosu Daydreaming’in Analizi

Radiohead’in yayınladığı son müzik videosu Daydreaming, Thom Yorke’un ve Radiohead’in geçmişine dair birçok detay barındırıyor.

Radiohead Mayıs ayında önce internetteki tüm varlığını silmiş ardından da son albümü A Moon Shaped Pool’u yayınlamıştı. Her fırsatta geçmiş albümlerine ve çalışmalarına referans veren Radiohead, 9. albümünü de öncekilerin bir panoraması niteliğinde toplayıcı bir albüm olarak konumlandırmıştı.

Thom Yorke’un hayatında bazı büyük dönüm noktaları var. 1987’de geçirdiği trafik kazası bunlardan birisi. Ve Killer Cars, Airbag, How Am I Driving?, Stupid Car ve Karma Police gibi birçok parçada da bu olayın anıldığını görebiliyoruz.

Bir diğeri ise 2015’te Thom Yorke’un, hayat yoldaşı ve iki çocuğunun annesi Rachel Owens ile ayrıldığını açıklamasıydı. Thom Yorke ayrılıklarını “Yaratıcılık ve mutluluk dolu 23 yılın sonunda çeşitli sebeplerle kendi yollarımıza gidiyoruz. Bu dostane bir ayrılık.” sözleriyle açıklarken hayatının ne derece değiştiğini de Daydreaming’de görebildik.

Film yapımcısı ve video analizcisi Rishi Kaneria, Radiohead Subreddit’indeki tartışmalardan ilham alarak 15 dakikalık bir video analiz çalışması yaptı. Daydreaming, grubun bir veda çalışması olduğunu düşünenlerin yanı sıra önceki albümlere referanslar içerdiği de tartışılıyordu. Öte yandan videonun Rachel Owens’a adanmış bir yönü ve Thom Yorke’un iç dünyasındaki tezatlar üzerine kurulu olduğunu düşünen görüşler de vardı.

Thom Yorke, müzik videosu boyunca 23 kez kapıdan geçiyor. Bu sayı hem Rachel Owens ile birlikte geçirdiği 23 yıla hem de Radiohead’in ilk albümü Pablo Honey’in yayınlandığı 1993’ten bu yana geçen süreye denk geliyor. Aynı zamanda geçtiği 23 mekanda da çevrede bir anne figürünün bulunması, videonun Anneler Günü haftasında yayınlanması gibi detaylar da hem anneliğe hem de doğaya karşı bir teslim niteliğinde.

Paul Thomas Anderson tarafından çekilen Daydreaming, ilk bakışta izleyicisini etkilemeyi başaran yalın anlatımlı başarılı bir müzik videosu. Ancak tekrar tekrar izledikçe Thom Yorke’un çevreye serpiştirdiği ve her yenisini keşfettiğinizde etkilenmeden duramayacağınız detaylarla dolu.

Görsel: Vimeo