Honda, tüm otomobil devlerinin yaptığı gibi güvenlik teknolojisini geliştirmek için büyük yatırımlar yapıyor. Artık yalnızca otomobillerine güvenlikle ilgili yeni özellikler eklemenin dışına çıkıyor ve duruma bu defa yayaların tarafından bakıyor. Örneğin Japonya’da çocukların okula tek başlarına gitmesi alışılmadık bir durum değil. Ancak ne kadar iyi eğitim alırlarsa alsınlar hayatlarında ilk kez araç trafiğiyle etkileşime girdiklerinden bu onlar için güvenlik sorunu yaratıyor. Elbette onların bu deneyimsizliği sürücüler için de oldukça tehlikeli.
7 yaş civarı çocuklar, boyları nedeniyle trafikte dar bir görüş alanına sahip
Honda, çocukların yaya olarak ilk kez tek başlarına kaldığı bu süreci daha güvenli hale getirmek için Ropot adlı bir omuz üstü robot geliştiriyor. Japonya yaya yoğunluğu oldukça yüksek bir ülke olmasına rağmen yayaların ölüm oranı hedeflendiği kadar düşük değil. En çok hayatını kaybedenler ise 7 yaş grubu. Yapılan analizlere göre bu yaştaki çocuklar yetişkinlerden daha dar bir görüş alanına sahip. Buna trafikteki tehlikelere henüz aşina olmadıkları gerçeğini de eklerseniz durum daha vahim hale geliyor.
Peki Ropot bu sorunu çözmek için ne yapıyor? Robotun güzergahı öğrenmesi için ilk gün bir velinin çocukla birlikte yürümesi gerekiyor. Bu da zaten normalde de yapılan bir şey. Bu şekilde, koruyucu Ropot önceden belirlenmiş yaya geçitlerini kaydedip programlanabiliyor. Çocuk yaya geçidine ilk kez tek başına geldiğinde, Ropot vızıldayıp çocuğa trafik için sola ve sağa bakmasını hatırlatıyor.
Minik kırmızı-beyaz robot, arkadan yaklaşan bir araç olduğunda çocuğa bunu haber veren bir araç algılama sensörüne sahip. Robotun ikazları sayesinde çocuk gerektiğinde durabiliyor, otomobilin geçmesini bekleyebiliyor ve ardından yoluna güvenle devam edebiliyor.
Ropot’un fikir babası, kendisi de çocuk sahibi olan Honda Ar-Ge uzmanı Daisuke Kiryu. Çocuk yayaların ölüm oranlarıyla ilgili istatistikleri gördüğünde şok olmuş. Honda araçlara yeni bir güvenlik özelliği eklemekten çok daha fazlasını yapması gerektiğini hissetmiş. Tüm yaratıcılığını kullanarak yayalara özel bir robot geliştirmeye karar vermiş.
Ropot’un GPS özelliği de bulunuyor. Bu sayede ebeneveynler çocuğun konumunu ve okula gidiş sürecini uzaktan takip edebiliyor. Dolayısıyla trafik dışından gelecek tehlikelere karşı da etkili bir tedbir niteliğinde. Üstelik yaştaki çocuklar için de omzunda böyle oyuncak gibi bir robotla ilerlemek keyifli bir deneyim olsa gerek. Siz ne dersiniz?
Görsel: Honda