2022 yılının Kasım ayında Sinema Televizyon Sendikası çatısı altında örgütlenen reklam sektörü çalışanları, sektörde yaşadıkları sorunları duyurmak ve çözüm üretmek amacıyla Reklamcılar Platformu‘nu kurduklarını duyurmuşlardı.
Sektör çalışanlarını temsil etmek, çalışma şartlarını iyileştirmek, işçi haklarını savunmak, yaşanabilir çalışma ortamını sağlamak ve sektöre itibarını yeniden kazandırmak amacıyla yola çıkan Reklamcılar Platformu, kuruluşundan bu yana geçen iki ayda gerçekleştirdiklerini ve bundan sonraki sürece dair taleplerini yayınladı.
Bugünden yarına değişimi başlatacak sürecin ilk adımlarını atıyoruz! Birlikte daha güçlüyüz, örgütlenmeye devam! #FikirBirligi pic.twitter.com/CIKBPQp7iF
— Reklamcılar Platformu (@reklamci_pltfrm) January 6, 2023
Kuruluşundan bu yana 2 bini aşkın başvuru talebi alan platform, bu başvuruların büyük bir kısmını aşamalı olarak resmi sendika üyeliğine çevirdi ve halen başvuru kabul etmeye devam ediyor. Bu süreçte kurucu üyeler, platformu ve amaçlarını sektörün önde gelen kişi ve kurumlarına anlatmak üzere temaslarda bulurken platformun yol haritasını da giderek netleşti.
Örneğin platformun Temsilciler Meclisi’nin çalışmalarının 2023 yılı içerisinde tamamlanması hedefliyor. Ayrıca sektörün iş yapış standartlarını ve normlarını belirlemesi hedefiyle yola çıkan ‘Çalışma İlkeleri Komisyonu’nun hayata geçmesi için çalışmalara başlandığı açıklandı. Bunun yanı sıra reklamcılık sektöründeki meslek tanımlarının Ulusal Meslek Standartları – Mesleki Yeterlilik Kurumu kapsamında yer alması için resmi makamlarla görüşmelere başlandı.
Sektöre dair atılan bir diğer önemli adım da, önümüzdeki dönemlerde gerçek enflasyon verileri üzerinden sağlıklı analizler yapılarak ücret artış oranları açıklayabilmek adına araştırma kuruluşlarıyla ön görüşmeler gerçekleştirilmesi oldu. Bu bağlamda Reklamcılar Platformu, önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik iyileştirmeye yönelik taleplerini iletti. Yapılan açıklamada sertleşen ekonomik koşullar nedeniyle ısınma düzenlemesi, yemek ücreti, yol masrafı ve banka promosyon bedellerinin yasal mevzuata uygun olarak ödenmesinin önemine dikkat çekildi.
9 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe giren ve 30 Haziran 2023 tarihine kadar geçerli olan, vergi istisnası kapsamındaki aylık 1.000 TL tutarındaki ısınma düzenlemesi tüm ajanslardan talep edilirken; devlet tarafından 2023 yılı için belirlenen günlük yemek ücreti oranı olan 110 TL + KDV tutarının da istisnasız olarak uygulanması bekleniyor. Yine devlet tarafından vergiden muaf tutulan aylık 1.456 TL tutarındaki yol masrafının çalışan ücretlerine yansıtılması istenirken; birçok ajansta hayata geçirilen banka promosyon bedellerinin çalışanlara
yansıtılması uygulamasının sektörde yaygınlaşması bekleniyor.
Görseller: Pixabay, Twitter