Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklam Panolarından Çantaya Uzanan Geri Dönüşümler

Reklam Panolarından Çantaya Uzanan Geri Dönüşümler

%100 İstanbul markası, reklam panolarını yeniden üretime katarak onlardan çanta ve cüzdanlar yapıyor.

Her gün işe ya da okula giderken önünden geçtiğimiz reklam panolarının son kullanım tarihi geldiğinde ne olduğunu düşündünüz mü? Ya da atık kumaşlara ne olduğunu? Hemen cevaplayayım, çöpe gidiyorlar. Bu çok fazla bir atık israfı demek. 

Daha önce kullanılmış yemek çubuklarını mobilyayaokyanustaki atık plastiklerin tuğlayapet şişelerin sallanan sandalyeye ve hava yastıklarının sırt çantalarına dönüştürüldüğü haberleri sizlerle paylaşmıştık. Tır tentelerinden valiz yapan FREITAG gibi İstanbul’da da bir marka, reklam panolarını, atık kumaşları ve daha nice geri dönüştürülebilir malzemeyi alıp yeniden hayata kazandırıyor. %100 İstanbul da sürdürülebilir bir dünya için İstanbul’da faaliyet gösteriyor.

Tophane’de Geri Dönüşüm Rüzgarları

%100 İstanbul, günlük yaşamda kullandığımız, işlevini tamamlayan malzemeleri yeniden değerlendirerek bambaşka formlarda geri dönüştürüyor. Kullanılmış gıda çuvalları, tır brandaları, eski reklam afişleri, vintage kumaşlar; birbirinden farklı çantalara, valizlere, makyaj çantalarına, cüzdanlara ve defterlere hayat veriyor.

Markanın tasarımcısı Bedirhan Çakır, tır brandaları ve reklam panolarını özellikle su geçirmez özellikleri var diye şehirde avlarcasına aradıklarını söylüyor. Reklam panoları, geceleri belediye tarafından değiştirildiğinden çok hızlı çöpe gitme ihtimalleri oluyormuş. Bu yüzden ne kadar markadan kullanım için izin alsalar da gece değişim zamanı orda bulunmaları gerekiyormuş.

Markalar da özellikle %100 İstanbul’u  pek seviyorlar. Onların normalde çöpe atılacak olan reklamlarının değerlendirmesi ayrıca marka için de olumlu bir değer. Bu yüzden şimdiye kadar kullanmayın diyen bir marka pek çıkmamış. Zaten hangi marka çöpe gidecek ürünlerini geri dönüştürüp yeniden üretim yapan birine hayır der ki?

Yaptıkları her bir tasarım kullandıkları malzemeden ötürü sınırlı sayıda oluyor. Çanta ve valizlerde tipografik bir oyun olmayacaksa sadece renkleri kullanmayı tercih ediyorlar. İyiki de tercih ediyorlar çünkü her ne kadar geri dönüşümü desteklesek de yürüyen bir reklam olmak da herkesin tercihi olmayabilirdi. Ama küçük makyaj çantaları, kalem kutuları ya da cüzdanlar gibi ufak ürünlerde marka logolarını da çeşitlilik olması açısından kullanıyorlar. 

Başkasıyla pişti olmaktan hoşlanmıyorsanız ve geri dönüşümü destekliyorsanız %100 İstanbul tam size göre bir marka. Eğer sevdiklerinize farklı anlamları da olabilecek hediyeler almak isterseniz sitelerinden veya Tophane’deki mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz.

  

Görsel: %100 İstanbul