Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklam Engelleme Uygulaması AdBlock Plus, Reklam Göstermeye Hazırlanıyor

Reklam Engelleme Uygulaması AdBlock Plus, Reklam Göstermeye Hazırlanıyor

İnternet sayfalarındaki istenmeyen reklamları engelleyen AdBlock Plus, beyaz listeye eklediği reklamları kullanıcılara göstermeye başlayacağını duyurdu.

Popüler reklam engelleme uygulaması AdBlock Plus’ın yaratıcısı Eyeo’dan Ben Williams, 14-15 Eylül’de Almanya’da düzenlenen Dmexco 2016 konferansında AdBlock Plus’ın yakın gelecekteki planları hakkında kullanıcıları bir hayli şaşırtan açıklamalarda bulundu.

Acceptable Ads” (Kabul Edilebilir Reklamlar) adındaki inisiyatifi uygulamaya koyacaklarını belirten Williams, AdBlock Plus’ın önceden uygunluğu kontrol edilmiş reklamlara yer vereceğini açıkladı.

İnteraktif Reklamcılık Bürosu (IAB) başkan ve CEO’su Randall Rothenberg, Ocak ayında gerçekleşen IAB Liderlik Konferansı açılış konuşmasında reklam engelleme işinden kâr elde eden AdBlock Plus gibi uygulamaların yayıncıların hakkını gasp ettiğini, basın ve ifade özgürlüğünün önüne geçtiğini, içeriğin sansürlenmesini gerektiren bir iş modelinin tüketicileri çeşitliliği az olan içerikler için daha fazla para ödemek zorunda bıraktığını belirtmişti.

Williams ise, yayıncılara reklam engelleme uygulaması içinde kesinleşmiş kriterlere uygun bazı reklamları gösterme hakkı tanıyacaklarını söyledi. Genel hatlarıyla bakacak olursak; reklamın büyüklüğü, sayfadaki konumu ve sponsorlu olup olmaması belirlenen kriterler arasında yer alıyor.

Ayrıca, AdBlock Plus’ta yer alacak reklamın okuma akışına müdahale etmemesi, çok geniş yer kaplamaması ve doğru şekilde etiketlenmesi gerekiyor. Eyeo’nun reklam teknolojisinin ardında yatan sistem kullanıcıların platformda yayınlanan reklamları iyi ya da kötü şeklinde değerlendirmesine de imkan tanıyacak.

Öte yandan Google ise tartışmalara sebep olan AdBlock Plus’ın yeni reklam ağına reklam satmayacağını ve ilk etapta reklamları engellemekten yana olan, tüketiciyle üretici arasındaki bağı koparan bir yapıda ısrarla yer almak istemediğini açıkladı.

Görsel: YouTube