Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rampalar Olmadan Kaldırımlar Birer Duvardır

Rampalar Olmadan Kaldırımlar Birer Duvardır

STK Movimento SuperAção, São Paulo'da engelli rampası bulunmayan kaldırımlara dikkat çekmek için kaldırım duvarlarına graffitiler çizdirdi.

Sivil Toplum Kuruluşu Movimento SuperAção, 2003 yılında engelli kişilerin medeni haklarını korumak için bir grup genç tarafından São Paulo’da kuruldu. Düzenlediği kapsamlı etkinliklerle engelli insanların hakları konusunda farkındalık yaratan kurum Z+ ajansı ile birlikte engelli rampası bulunmayan kaldırımlar için bir proje hazırladı.

Without Ramps, Sidewalks Are Walls (Rampalar Olmadan, Kaldırımlar Duvardır) adlı proje rampası bulunmayan kaldırımların engelli bireyler için ne kadar zorlu olduğuna dikkat çekmek istiyor. Graffiti ve murallarıyla bilinen, 20 milyonu aşkın nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehirleri arasında bulunan São Paulo’da kaldırımların sadece yüzde 9’unda rampa bulunuyor.

Kaldırımların yüksekliği az engeli çok

Şehirdeki birçok kaldırımda rampaların olmaması engelli vatandaşlar için sorun teşkil ediyor. Özellikle tekerlekli sandalye kullananlar için rampasız kaldırımların ne kadar büyük bir sorun olduğuna dikkat çekmek isteyen ajans kaldırım duvarlarını graffiti ile süsledi. Apolo Torres, Bruno Mazola, Chivitz, Dinas Miguel, Felipe Palacio, Mazola Marcnou, Minhau, Negritoo, Tarik ve Tito Ferrara gibi sanatçılarla çalışan ajans yüksekliği az ama engeli çok olan kaldırımlarda eserler üretti. Şu ana kadar hazırlanan 14 eser yasalara göre engelli rampasının bulunması gereken ancak bulunmayan kaldırımlara yapıldı.

STK Movimento SuperAção başkanı Billy Saga farkındalık yaratmak için hazırlanan eserlerin şehirdeki mimari sorunlara eğlenceli ve sanatsal bir bakış açısı getirdiğini ifade ediyor. Sanatı insanların empati kurabilmesi için kullanan kurum kaldırım duvarlarının görünenden daha büyük bir engel olduğunu bu şekilde gösteriyor. Movimento SuperAção, projenin görünürlüğünü arttırmak için açmış olduğu Instagram hesabında yapılan graffitileri şehrin neresinde bulunduğunu belirten bir açıklama ile paylaşıyor.

View this post on Instagram

Apenas 9% das calçadas de SP são acessíveis. Para um cadeirante, calçada sem rampa é muro. Nós levamos os graffitis das paredes da cidade para esses muros que só os cadeirantes conheciam. A arte saturada que abre espaços é do @felipe.b.palacio , ali no cruzamento da rua Dr. Alfredo Ellis com a rua Santa Madalena, na Liberdade/SP. A partir de um novo ponto de vista, vamos juntos promover a reflexão. Sua calçada também é muro? Se engaje, faça sua arte, compartilhe! Baixe o stencil #calçadaémuro (link na bio). #graffiti #SPlovers #SP #cidadania #artederua #acessibilidade #cidade #pintura #movimentosuperacao #billysaga #cadeirante #tinta #arteurbana #spray #trending #calçada #streetart #urban #urbanart #Reflita #Revele #saopaulowalk

A post shared by CALÇADA É MURO (@calcadaemuro) on

View this post on Instagram

Apenas 9% das calçadas de SP são acessíveis. Para um cadeirante, calçada sem rampa é muro. Nós levamos os graffitis das paredes da cidade para revelar esses muros que só os cadeirantes conheciam. A cidade escondida na cidade é do @apolotorres , lá na rua Amaro Cavalheiro, em Pinheiro/SP. A partir de um novo ponto de vista, vamos juntos promover a reflexão. Sua calçada também é muro? Se engaje, faça sua arte, compartilhe! Baixe o stencil #calçadaémuro (link na bio). #graffiti #SPlovers #SP #cidadania #artederua #acessibilidade #cidade #pintura #movimentosuperacao #billysaga #cadeirante #tinta #arteurbana #spray #trending #calçada #streetart #urban #urbanart #Reflita #Revele #saopaulowalk

A post shared by CALÇADA É MURO (@calcadaemuro) on

View this post on Instagram

Apenas 4,7% das calçadas de Brasil são acessíveis. Para um cadeirante, calçada sem rampa é muro. Nós levamos os graffitis das paredes da cidade para revelar esses muros que só os cadeirantes conheciam. A vaquinha chorona é do @taozimcosta, que soltou a tinta lá em em Belo Horizonte/MG. A partir de um novo ponto de vista, vamos juntos promover a reflexão. Sua calçada também é muro? Se engaje, faça sua arte, compartilhe! Baixe o stencil #calçadaémuro (link na bio). #graffiti #SPlovers #SP #cidadania #artederua #acessibilidade #cidade #pintura #movimentosuperacao #billysaga #cadeirante #tinta #arteurbana #spray #trending #calçada #streetart #urban #urbanart #Reflita #Revele

A post shared by CALÇADA É MURO (@calcadaemuro) on

Künye

Müşteri: Movimento SuperAção
Ajans: Z+
Baş Yaratıcı Yönetici: Alexandre Vilela
Yaratıcı Yönetmen: Tarso Soares, Célio Salles
Yaratıcılar: Alexandre “Boca” Lage, Melissa Potker, Ivan Montebello, Rodrigo Seixas, Gustavo Zotini
Proje: Rafael Coelho and Danilo Ferreira
Geliştirici: Luiz Giusti and Hiago Lima
Yapım: Cromo Filmes
Editör: Gabriela Dias, Francisco Filho

Görsel: Z+