Yabancı dil öğrenmenin zihni geliştirmek, farklı kültürleri derinden kavramayı sağlamak, kariyer fırsatlarını artırmak, seyahatleri daha keyifli ve kolay hale getirmek gibi pek çok olumlu etkisi var. Kimilerinin çok zorlandığı, görev gibi gördüğü hatta sürekli ertelediği bir girişimken kimileri için de büyük bir tutkuyla sürekli yenisini öğrenmek için adım atılan keyifli bir ilgi alanı. Yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştırmak için tasarlanan pek çok ilginç projeye de yer verdik. Mültecilere ürün etiketleriyle Almanca sözcükleri öğreten Words of Welcome, her dilin video sözlüğünü oluşturan Membus Tour, Dubai’deki işçilere öğrenme kartlarıyla İngilizce öğreten Smartlife projesi, pizza siparişiyle İngilizce pratik imkanı sunan Hello Pizza bunlar arasında en unutulmaz olanlarıydı. Mercan Cebe Alper’in bu yıl başlattığı Learn Kanji adlı poster projesi de bu tür hayranlık uyandıran projelerden bir tanesi.
Akılda kalıcı bir görsel anlatım
Tasarımcı Mercan Cebe Alper, bu yıl Japonca öğrenmeye başlamış. Kendisi öğrenmeye devam ederken, bildiklerini paylaşmak ve başkalarının da bu dili öğrenmesine yardımcı olmak amacıyla poster projesini başlatmış. İnsanlara faydası olacak öğretici bir proje üzerinde çalışmak anlamlı olduğu kadar tasarımcı için de öğrendiklerini zihnine kazıyan etkili bir metot olsa gerek. Her biri titizlikle hazırlanmış posterler, Japon sanatına özgü zarif bir estetiğe sahip. Harfler, standart bir şekilde görsellerin üzerine yerleştirilmek yerine, her defasında kompozisyonun bir parçası olacak şekilde konumlandırılmış. Posterlerin bir kısmı animasyon olarak tasarlanmış. Mercan cebe Alper, bazı sözcüklerin akılda kalıcı olması için dolaylı ve bir o kadar da etkili olan çağrışım yöntemini izlemiş. Örneğin “küçük” sözcüğü civciv görseliyle eşleştirilmiş. Instagram hesabında sözcüklerin telaffuzlarına da yer vermiş.
Kanji, Japonca’nın 3 yazı sisteminden biri
Proje adından da anlaşılacağı gibi Kanji üzerinden ilerliyor. Modern Japonca’daki 3 ayrı yazı sisteminden biri olan Kanji, “Çin Harfi” anlamına gelen bir tür yazı karakteri. Kanji karmaşık kavramlara az sayıda karakterle karşılık olurken bir diğer yazı sistemi Hiragana’da daha fazla harf kullanılıyor. Katakana ise yabancı kökenli sözcüklere karşılık olarak kullanılıyor. Kanji’nin 5. yüzyılda Budist rahipler tarafından getirilen Çince yazılı Budizm metinleri ile Japoncaya girdiği düşünülüyor.
Gerçekten çok hoş, faydalı ve emek verilmiş bir proje! Mercan Cebe Alper’i kutluyoruz ve heyecanla yeni posterlerini bekliyoruz!
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.