Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Küçücük Fıçıcık İçi Dolu Şehircik: Kent Minyatürleri

Küçücük Fıçıcık İçi Dolu Şehircik: Kent Minyatürleri

Joshua Smith, bu kez bizi Tayvan'a götürüyor ve oradaki kentlilerin izlerini taşıyan binaların detaylı ve gerçekçi minyatürlerini yapıyor.

Minyatür dünyalar bizler için hep bir merak unsurudur. İnsanların büyümeye olduğu kadar küçülmeye de ihtiyacı var sanıyorum. Herhalde hayat koşuşturmacası arasındaki “ah keşke büyümeseydim” gibi serzenişlerinin farklı bir yansıması bu da. Bizler değil ama yaşadığımız dünyanın ölçekleri küçülünce daha detaylı görüyoruz çünkü, büyük resme bakıyoruz.

Kent Katmanlarını Ortaya Çıkaran Detaylar

Avustralyalı Joshua Smith de kentlerin katmanlarını ortaya çıkaran minyatür binalar inşa eden bir sanatçı. Sanatçı, 2015 yılından beri kentsel yaşamları büyük bir incelikle minik dünyalarda yeniden yaratıyor. Sanatçının çalışmalarında; kent sakinlerine, işçilere ve sokak sanatçılarına dair unsurları görmek ve nüfus çeşitliliğini gözlemlemek mümkün. Daha önce de Sydney ve Los Angeles gibi yaptığı şehirlerin minyatürlerine bizim de yer verdiğimiz Joshua Smith, şimdilerde yeni minyatürünü Tayvan’dan modelliyor.

Bizi minyatür de olsa Tayvan sokaklarında gezintiye çıkaracak olan minyatürist Joshua Smith, sokaklardaki çilingirciden otellere ya da kapının önüne park edilmiş motor ve dükkanın önünde gece unutulmuş lambaya kadar gerçekçi detaylarla modellerini tamamlıyor. 1:18 ölçekte sıfırdan inşa edilen yapılar, gündüz ve akşam değişen metropol hayatının kalabalıklığını ya da hızını dahi gösteriyor. Grafitiler metal dükkan panjurlarının arasından kendini belli ediyor. 

Sanatçı Joshua Smith’in eserlerinde şehir hayatının kiri, pası ve çürümesinden etkilendikten sonra, tüm şehirlere böylesine tepeden ve 18 katı olacağımız şeklinde bakmak, gerçekten de içinde yaşadığımız kentlerin sıkıntılarını bir kez daha bizlere gösteriyor.

Sanatçının modellediği tüm şehirlere sitesinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: Joshua Smith