Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paris’in Ruhu

Paris’in Ruhu

Adrien Merigeau’nun “Genius Loci” isimli animasyonu, Paris’te yaşayan genç bir kadının sürekli değişen kent manzaralarını keşfettiği görsel yolculuğu anlatıyor.

Genius Loci, biçimsel yönüyle insanı hayran bırakan animasyonlardan. Kimi zaman soyutlamalara evrilen sahneleriyle, her karede bir tablo izliyormuş hissi yaratan görüntüleriyle izleyiciyi büyülüyor… Filmdeki mekanlar sürekli değişiyor, belirsiz fırça izlerinden net grafik çizgilere uzanan farklı stiller arasında da sürekli bir devinim söz konusu. Ayrıca nesneler ve canlılar da sürekli değişim geçiriyor. Bir bardak su bir nehre, bir halı bir tramboline dönüşüyor. Bir tenceredeki yemeğin taşmasını bile rengarenk bir şölene dönüştürmüş Adrien Merigeau.

Bir Paris banliyösündeki günlük yaşamdan rüya gibi sahneler

Merigeau, filmin ortaya çıkışında hem kendisinin yaşadığı hem de arkadaşlarında gözlemlediği bir kent travmasının rol oynadığını açıklamış. “Sürekli bir akış durumu” gibi hissedilen bu travmayı ilk olarak, 2015 yılında sanatçı arkadaşlarıyla birlikte Paris’e yerleştiklerinde fark etmiş. “Beni gerçekten etkileyen şey, geceleri terk edilmiş mekanlarda Paris’i deneyimlediğinizde bu şehrin doğa gibi hissedilebilmesiydi. Filmdeki doğa/kültür, düzen/kaos aşkınlığı; masallar, deneysel animasyon ve müzik gibi diğer ilgi alanlarımla bağlantılı.” diyor sanatçı. Bu arada bir parantez açayım, Klasik Roma kültüründe Genius Loci “bir yerin koruyucu ruhu” anlamına geliyor.

Genius Loci

“Hiçbir şeyi açıkça açıklamak istemedim, bunun yerine izleyicinin bir nehirde sürüklenen sal gibi, film boyunca ekrandaki varlığın içine çekildiklerini ve bu mevcudiyet tarafından taşındıklarını hissetmelerini istedim. Filmin ne hakkında olması gerektiğine karar verdiğimde, bu akışın gerçekleşmesi için çok fazla deneme yanılma yapmam gerekti”

Merigeau’nun açıklamalarına göre film, Paris banliyösünün gece kaosunu yaşayan bir kişinin içsel maneviyatının doğuşunu ve kaçtığı travmaları anlatıyor. Sadece küçük ayrıntılara, gözlemlere ve anlara odaklanılmış. Merigeau filmin görselliğinin hikayeyi kendiliğinden anlatmasını istemiş. Sahneleri daraltmak ve tüm filmin parlamasını sağlamak için Brecht Evens, Celine Devaux ve Alan Holly başta olmak üzere farklı sanatçılarla çalışmış.

Genius Loci’yi tamamlamak yaklaşık 5 yıl sürmüş. Ben sizi 16 dakikalık bu görsel şiirle baş başa bırakayım.

Görsel: Vimeo