Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Enerji Akışını Görselleştirmek

Enerji Akışını Görselleştirmek

teamLab "Dissipative Figures" serisinde, varlıklar ve çevreleri arasındaki enerji akışını hareketli çizgilerle görselleştiriyor.

Sanatçıların, programcıların, mimarların ve mühendislerin bir araya gelerek oluşturduğu sanat kolektifi teamLab; küresel ölçekte tanınan bir grup haline geldi. Tarihi Japon bahçesi Kairakuen’deki projeksiyonlu yerleştirmeleriyle ve Nagai Botanik Bahçeleri’ndeki açık hava sergisiyle adını geniş kitlelere duyurdu. Cenevre’de, Pace Gallery çatısı altında sergilenen bir dizi yeni dijital sanat işiyle de bu başarısını sürdürüyor. Bu seri, kolektifin Existence in an Infinite Continuity isimli solo sergisinde “Dissipative Figures” başlığıyla izleyiciye sunulmuş. Seri, çizgilerin sarmal hareketleriyle değişen ve genişleyen 5 farklı görüntüden oluşuyor. Görüntülerin bazılarında kuş sürüsüne, bazılarında da insan figürüne yer verilmiş. Ana tema ise varlıklar ve çevreleri arasındaki enerji akışı.

Hareketin yarattığı etkiler

Görüntülerdeki temel birimlerin dinamik çizgiler olması, ifade yoğunluğu ve estetik özgünlük sağlıyor. Çizgiler, yalnızca insan figürlerini veya kuşları tasvir etmiyor. Kuşların kanat çırpışlarının veya koşan bir insanın yarattığı hava akımını da görselleştiriyor. Varlıkların hareketlerinin çevreleri üzerindeki etkilerini görünür kılıyor.

Seride yer alan Dissipative Figures – 1.000 Birds (2022) isimli filmde kuşlar, hareketlerinin yarattığı enerji dalgaları arasında süzülüyor. Benzer şekilde, Dissipative Figures – Human (2022) isimli filmde de isimsiz ve yarı saydam bir figür sekiz farklı ekran boyunca hareket ediyor. Birlikte sunulan bu yeni eserler, teamLab’ın sanatsal felsefesinin ilkeleriyle bağlılık içinde . Bu felsefenin ışığında bakarsak Dissipative Figures serisi izleyiciye şunu fısıldıyor: “Hayatta olmak, sürekli içeri ve dışarı hareket eden enerji akışlarıyla sürdürülen dünyanın ayrılmaz bir parçası olmak anlamına geliyor.”

teamLab eserler hakkında şu yorumu yapmış: “Hayat okyanusta yaratılmış bir girdap gibidir. Bir madde akışı içinde bir girdap oluşur, var olur ve varlığının sınırları belirsizdir. Bir girdap sabit olmasına rağmen, güçlü bir yaşam formu gibi sürekli hareket eder ve genişler. Girdap kendi başına kararlı bir yapı sürdüremez. Bunun yerine, sürekli olarak içeri ve dışarı akan su tarafından beslenir ve sürdürülür. Aynı şey hayat için de geçerli. Besin olarak dış maddeyi ve enerjiyi tüketir ve boşaltır. Enerji dağıldıkça düzenli yapısını sürdürür. Başka bir deyişle, yaşam kendi başına mevcut değildir. Yaşamın yapısını sürdüren, onunla süreklilik arz eden çevredir.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

teamLab (@teamlab)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: teamLab