Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paris İlk Bisiklet Otobanına Kavuştu

Paris İlk Bisiklet Otobanına Kavuştu

Paris, 2020 yılına kadar 45 kilometreye uzatmayı planladığı ilk bisiklet otobanının bir kısmını kullanıma açtı.

Paris, ilk bisiklet otobanın açılışını geçtiğimiz Mayıs ayında resmen yaptı. 2020’ye kadar tamamlanması planlanan 45 kilometrelik bisiklet yolunun ilk 804 metrelik bölümü Bassin de l’Arsenal‘de hizmete açılmış bulunuyor. Motorlu taşıtlardan arındırılmış bisiklet yolu, Réseau express vélo (REVe) inisiyatifinin girişimleriyle açıldı.

Paris kenti sakinleri, 2015 yılında bisiklet kullanımının yaygınlaşması için altyapı çalışmalarının sürdürülmesinden yana oy kullandı ve o zamandan günümüze 164.5 milyon dolar harcama yapıldı. Bisiklet sürücülerinin hizmete giren bisiklet otobanında hareket etmek için kavşakta trafik ışığının yeşile dönmesini beklemek zorunda kalmayacak, özgürlüğün tadını çıkarabilecek ve çift yönlü bisiklet yolundaki bisiklet standlarını kullanabilecek.

Görsel: Flickr

Yerel bisiklet blogger’ı Sandrine Gbaguidi, bisikleti olmadan nadiren dışarı çıkan insanlardan biri. Gbaguidi, bütün işlerini bisikletle çıktığında hallediyor, işine bisikletle gidip geliyor veya bisikletini parka yakın bir yere bırakıp gezintiye çıkıyor. 6 yıl önce Dakar’dan Paris’e taşınan Gbaguidi, bisikletle sokağa çıkmaktan korktuğu için toplu taşıma kullanmaya başladı. 3 yılın ardından kendine bir bisiklet satın alan blogger, bisiklete binmenin korku dolu değil, eğlenceli ve rahatlatıcı olması gerektiğini düşünüyor.

Gbaguidi, bu konuda yalnız değil. 2014’te şehirdeki bisiklet trafiği, günlük 225.000 yolculukla yalnızca %5 arttı. Her ne kadar bu rakam yıldan yıla büyüse de günlük otomobille günlük olarak yapılan 15.5 milyon yolculuğun yakınından bile geçmiyor. Kopenhag ve Amsterdam gibi şehirlerde ise bisiklet trafiği %55 ve %43’lerde.

Görsel: Flickr

Paris, REVe ağının yaygınlaşmasıyla birlikte bisiklet kullanımının 2020’ye kadar %15’e yükseleceğini tahmin ediyor. REVe inisiyatifi, yalnızca bisikletlilere ayrılmış yollar inşa etmekle kalmadı, bisiklet şeritlerini 700’den 1.400 kilometreye yükseltti. Eklenen 7.000 kırmızı ışıkta bekleme şeridiyle, bisikletlileri araç trafiğinde sıkışıp kalmaktan kurtardı.

Görsel: Le Parisien