Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Özgürlük Arayan Kız Çocukları

Özgürlük Arayan Kız Çocukları

Birleşmiş Milletler; kız çocuklarının haklarına yönelik 2030 hedeflerini Beyoncé'nin "Freedom" şarkısı ile anlatıyor.

Geçen sene Spice Girls’in “Wannabe” parçası; dünya çapındaki kadınların hak arayışını, Birleşmiş Milletler’in bu konudaki 2030 hedeflerini anlatmak için kullanılmıştı. Bu sene ise 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle hazırlanan yeni film Beyoncé’nin “Freedom” parçası eşliğinde dans eden kız çocukları üzerinden çocuklara odaklanarak aynı konuyu işliyor.

Project Everyone tarafından hazırlanan 3 dakikalık filmin yönetmeni geçen sene olduğu gibi bu sene de MJ Delanye. Film; Tanzanya’dan ABD’ye dünyanın farklı bölgelerinden kız çocuklarını, Beyoncé’nin özgürlük ve güç temalı şarkısında dans ederken gösteriyor. Kızlar, dansları ve mimikleriyle güçlü ve özgüvenli duruyor, dansları ise nefis. Her kız geldiği bölgenin bir sorununu temsil ediyor aslında. Filmin sonunda verilen istatistiklerde kadın sünneti, eğitim hakkı, çocuk gelinler gibi konulara değiniliyor ve çarpıcı veriler sunuluyor:

  • Dünyada her 5 dakikada bir kız şiddet sonucu hayatını kaybediyor.
  • 4 kızdan biri çocuk yaşta evlendiriliyor.
  • 63 milyon kız kadın sünnetine maruz kalıyor.
  • 120 milyon kız okula gitmiyor.
  • Kız çocukları HIV enfeksiyonuna iki kat daha fazla yakalanma riski taşıyor.
  • İnsan kaçakçılığı mağdurlarının %71’i kadın.

Geçen seneki filme göre daha sert bir tonu var bu filmin. Daha önceki film, ciddi konuları eğlenceli bir şekilde işliyordu. Bu film ise daha talepkar, daha dramatik. Protest bir tonu olan şarkı seçimi, hızlı kurgu, koreografi, mekanlar, renkler ve en önemlisi ifadeler; eğlenmeyi, kadın dayanışmasını ve değişime dair umudu yansıtmaktansa “Artık yeter. Özgürlük istiyoruz” duruşunu taşıyor. Bu da konunun farkındalıktan aksiyon almaya geçmesi gerekliliğini gösteriyor. Nitekim film sonunda kız çocuklarının yaşadığı bu sorunları yok etmek için 2030 hedeflerine doğru hep beraber yol alma çağrısıyla bitiyor.

Birleşmiş Milletler’in #FreedomForGirls  inisiyatifinin parçası olan film; internet üzerinden  ve New York ve Paris gibi şehirlerde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle yayına girdi.

Görsel: YouTube