Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Orta Çağ El Yazmasındaki Fantastik Canlılar Piñata Olursa

Orta Çağ El Yazmasındaki Fantastik Canlılar Piñata Olursa

Robert Benavidez, Luttrell Psalter adlı el yazması kitaptaki hibrit canlıları, piñata estetiğine sahip heykellere dönüştürdü.

Orta Çağ’ın mistik karakterleri bugünün yaratıcı dünyasına ilham verdiğinde neler olur? Lili Des Bellons’un Avrupa ​​ve Çin Orta Çağ ikonografisinden ilham alan illüstrasyonları ve Elisa Seitzinger’ın tarot kartları buna cevap niteliğindeydi. Güney Teksaslı heykeltıraş Robert Benavidez ise Illuminated Piñata adlı Orta Çağ’dan ilham alan heykelleriyle adeta büyülüyor.

Piñata (pinyata diye okunuyor) çoğunuzun bildiği üzere karton, kil veya bez konteynırların içinin şeker, sakız gibi tatlı yiyeceklerle veya küçük oyuncaklarla doldurulmasıyla yapılıyor. Çoğunlukla kuş ya da başka bir hayvana benzetilebilen piñata’yı, Meksika kültürüne ait bir kukla-oyuncak olarak tarif edebiliriz. Meksika’da genellikle Noel, Paskalya ve doğum günü kutlamaları gibi özel günlerde, her yıl Aralık ayının 18 ile 24’ünün gecesi arasında yapılan şenliklerde kullanılıyor. Kutlama sırasında gözü bağlanan kişi, kendi çevresinde 3 kez döndürüldükten sonra elindeki sopa yardımıyla tepede sallanan piñata’ya vurmaya çalışıyor. Vurmayı başardığında ise piñata patlıyor ve içindeki şekerler kutlama alanına dağılıyor. Robert Benavidez’in heykelleri ise muhtemelen şimdiye kadar gördüğünüz en güzel piñata’lar. Elbette onlar kutlamalarda kullanılan kısa ömürlü bir nesne olmanın ötesinde sanat galerilerinde ve müzelerde sanatseverlerle buluşan birer sanat eseri.

Piñata estetiğiyle heykel

Robert Benavidez, metalik piñata’larını yaparken özellikle eski eserlerden ilham alıyor. Los Angeles’ta çalışmalarını sürdüren sanatçı, daha önce Hieronymus Bosch’un Dünyevi Zevkler Bahçesi adlı eserindeki karakterleri piñata’laştırmış ve internette ses getirmiş. Burada yer verdiğimiz Illuminated Piñata serisindeki karakterler ise Luttrell Psalter’den alınmış. Luttrell Psalter, Lincolnshire’da bulunan Irnham Malikanesi’nin sahibi Sir Geoffrey Luttrell tarafından sipariş edilmiş meşhur bir el yazması kitap. 1320-1340 yıllarında İngiltere’de anonim yazarlar ve sanatçılar tarafından parşömen üzerine yazılmış ve resmedilmiş. Kitapta resimlenen fantastik hibrit karakterler, Benavidez tarafından geleneksel piñata motifleri kullanılarak üç boyutlu heykellere dönüştürülmüş.

Robert Benavidez’in çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Roberto Benavidez