Kendin yap bisikletler son dönemde sıkça karşımıza çıkan çözümlerden. Bunlar içinde benim en çok aklıma kazınan örnek, herkesin bisikletini kullanım amacına göre kendisinin yapabildiği bisiklet projesi Bellcycles idi. Bu projenin sunduğu kit sayesinde üç tekerli bisiklet, kargo bisikleti ya da bir elektrikli bisiklet yapabilmek mümkündü. Şimdi ise iklim krizi ve ekonomik krizle mücadele eden dünyada herkesin bir bisiklet sahibi olmasını amaçlayan OpenBike projesi var sırada.
OpenBike; kentsel ulaşım, dağıtılmış üretim, paylaşılan bilgi, topluluk ve kaynakların sorumlu kullanımı hakkında bir manifesto!
Arquimaña tarafından hazırlanan OpenBike, açık kaynaklı bir bisiklet yapım projesi. Bu bisiklet, yarı yarıya geleneksel bisiklet parçaları, yarı yarıya da ahşap bir gövdeden oluşuyor. Bisikleti kendiniz monte edip demonte edebiliyorsunuz ve kendi beğenilerinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Tasarımcıların açıklamalarına göre bu proje, tasarımda bağımsızlık felsefesi ve statik tasarımdan kaçınma prensibine göre yaratılmış. Kendisine bisiklet yapmak isteyen herkes buradaki dökümanları indirerek bisikletini yapmaya başlayabiliyor. Elbette yapım sürecinde, bazı parçaların 3B baskı teknolojisiyle üretilmesi gerekiyor.
OpenBike, modern dijital işçilik fikri ön planda tutularak inşa edilmiş. Dijital olarak üretilmiş bir ahşap bisiklet kadrosu, geleneksel tekerleklerle ve pedallarla bir araya geliyor bu projede. Üstelik çok sayıda özelleştirme imkanı var. Örneğin üretici/kullanıcı kendi bisikletine geleneksel bir bisiklet selesi takabiliyor veya veya tasarımla birlikte gelen düz ahşap seleyi kullanabiliyor.
Arquimaña, “OpenBike kentsel ulaşım, dağıtılmış üretim, paylaşılan bilgi, topluluk ve kaynakların sorumlu kullanımı hakkında bir manifestodur. Bu da herkesin çevreyi kirletmeyen bir kentsel ulaşım aracının üretimi için yöntemlere erişmesini sağlar ki o da bisiklettir” diyor açıklamalarında.
Arquimaña, Kuzey İspanya’nın Bask Bölgesi’ndeki Donostia’da Inaki Albistur ve Raquel Marieta Ares tarafından kurulmuş bir tasarım ve mimarlık stüdyosu. “Statik olmayan, kullanıcıyla uyum sağlayan ve etkileşime giren bir mimariye inanıyoruz. Ayrıca teknolojinin bizi daha özgür ve kendi kendine yeterli kılmak için bir araç olduğuna inanıyoruz.” şeklinde açıklıyor tasarımcılar felsefelerini.
Görsel: Arquimaña