Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Önce BMW, şimdi de Suzuki…

Önce BMW, şimdi de Suzuki…

2002 yılındaki Cannes Uluslararası Reklam Festivali’nde “Cyber Lion Grand Prix” adlı büyük ödülü kazanan BMW Films kampanyasını duymuş muydunuz hiç? BMW’nin ünlü yönetmenlere çektirdiği kısa filmleri (The Hire adlı bir seri) sadece internetten yayınlayarak yaptığı bu kampanya pahalı prodüksiyonların TV ya da sinema dışında internet gibi bir mecrada dağıtıldığı/yayıldığı ilk reklam kampanyası olmasıyla sektörde bir çığır açmıştı (toplamda 100 milyonun üzerinde izlenmeye ulaşmış). Şimdi Youtube’da izleyip birbirimize gönderdiğimiz bir çoğu viral olan reklam filmleri için ilk başarılı deneme bu şekilde yapılmıştı. BMW Films’in resmi sitesinde ayrıntılı bilgilere ve filmlere ulaşabilirsiniz. Bu arada kampanyanın elde ettiği müthiş başarıyla ilgili bölümü de okumayı ihmal etmeyin. Dile kolay, The Hire serisi 2003’te MoMA’nın (Museum of Modern Art) kalıcı koleksiyonuna bile dahil edilmiş.

Bu giriş bilgilerinin ardından asıl haberimize geçebiliriz: Suzuki, Amerika’yı yeniden keşfetmeye karar vermiş olmalı ki internet üzerinden bir film yayınlıyorlar: The Briefcase.

Tesadüfe bakın ki tıpkı BMW gibi bölüm bölüm yayınlanan bir aksiyon/macera bu film de. Öte yandan BMW gibi ünlü yönetmenler ya da aktörler kullanamamış Suzuki. Konuyu Make the Logo Bigger adlı blog yakalamış ve oldukça da sert bir makale yazmış Suzuki’yle ilgili. “Ama aynı şey sayılmaz ki, biri BMW, diğeri Suzuki” falan gibi yorumlar yazacak olanlar özellikle bu yazıyı okuyup öyle kaleme alsınlar yorumlarını.